Nemačka u 2022. menja niz pravila i propisa: Ovo su najvažnije promene

Još petnaestak dana ima do kraja 2021. godine.

Izvor: B92

Petak, 17.12.2021.

17:19

Nemačka u 2022. menja niz pravila i propisa: Ovo su najvažnije promene
Ilustracija: Shutterstock/estudio Maia

Puno je promena koje su već napravljene i koje će uticati na sve potrošače u Nemačkoj, bilo da se radi o većem porezu na ugljen-dioksid, višoj minimalnoj plati ili skupljoj poštarini, piše Fenix Magazin.

U nastavku hrvatski portal Indeks ukazuje na neke od važnijih promena.

Benzin i dizel postaju skuplji

Porez na ugljen-dioksid povećaće se u 2022. godini. Umesto 25 centi po toni emitovanog ugljen-dioksida, plaćaće se 30 centi. To će, između ostalog, uticati na cene goriva, ali ne toliko kao početkom 2021. Prema proračunima ADAC-a, benzin i dizel će verovatno poskupeti za oko jedan i po cent po litri zbog cene ugljen-dioksida.

Kako bi se malo ublažili rastući troškovi, naknada za udaljenost ili put na posao za poresku prijavu s 21 kilometra povećana je za pet centi pa će od 2022. godine iznositi 35 centi po kilometru. Putnici s niskim primanjima koji ne plaćaju porez na dohodak dobijaju bonus na mobilnost od 5 ct/km od 21. kilometra.

E-recept i e-bolovanje

Od 1. januara elektronski recept biće obavezan za doktorske ordinacije. Oni koji imaju zakonsko zdravstveno osiguranje dobiće QR kod na svom pametnom telefonu ili na papiru. Međutim, primenjuje se prelazno pravilo: obaveza se odnosi samo na ordinacije koje su tehnički za to osposobljene.

Od 2022. moći će se podneti zahtev za bolovanje elektronskim putem. Zdravstvene ustanove obvezno šalju e-potvrde o nesposobnosti za rad (eAU) zdravstvenim osiguravači. Od jula 2022. bolovanje će se od zdravstvenih osiguranja poslodavcu slati samo elektronskim putem.

Korona-bonus

Poslodavci do 31. marta svojim zaposlenima mogu isplatiti neoporezivi korona-bonus u iznosu od najviše 1.500 evra. Jedan od preduslova je da se novac koristi za ublažavanje dodatnog opterećenja uzrokovanog korona-krizom i da se isplaćuje uz plate. Oko milion zaposlenih u javnom sektoru u saveznim zemljama najkasnije do marta dobiće neoporezivu i bescarinsku posebnu isplatu od 1.300 evra. Šegrti, pripravnici i studenti radnici u ovoj delatnosti dobijaju korona-bonus od 650 evra. U Hesenu se posebno pregovaralo o bonusu, gde državni službenici dobijaju 1.000 evra.

Što se medicinskih sestara tiče, trenutno se razgovara o bonusu do 3.000 evra. Još se čeka odluka nove vlade o iznosu i datumu isplate.

Nema više karata u vozu

Za sada još uvek možete kupiti kartu u vozu od osoblja „Dojče bana“ kada je voz već krenuo. Od 1. januara to više neće biti moguće jer od tada se papirnate karte više neće izdavati na licu mesta. Alternativa je digitalna karta koja se može rezervisati do deset minuta nakon polaska na stranici bahn.de ili u aplikaciji. Preduslov je da se između stanice na kojoj ste ušli i one na kojoj izlazite planira više od deset minuta putovanja.

Nemačka pošta

Zbog povećanja plata i troškova Nemačka pošta (Deutsche Post) u novoj godini planira povećanje poštarine. Od 1. januara, na primer, cena standardnog pisma će umesto dosadašnjih 80 centi biti 85 centi, cena dopisnice umesto 60 centi biće 70 centi. Preporučena pošta skuplja je 15 centi, odnosno umesto sadašnjih 95 centi biće 1 evro. Cena pošiljki knjiga i pošiljki do 500 grama će umesto dosadašnjih 1.90 biti 1.95 evra. Knjige i pošiljke do 1.000 grama će umesto 2.20 biti 2.25 evra.

Minimalna plata

Zakonska minimalna plata trenutno iznosi 9.60 evra po satu. Od 1. 1. 2022. povećaće se na 9.82 evra, a 1. jula 2022. na 10.45 evra.

Povrat na ambalažu

Od 1. januara obvezni povrat na ambalažu za piće odnosiće se i na ambalažu za sokove od voća i povrća koji su ranije bili izuzeti od kaucije od 25 centi. Tako će ubuduće gotovo sve jednokratne plastične boce za piće podlegati kauciji, odnosno povratnoj naknadi. Stoga će se od 1. 1. 2022. godine za nepovratne plastične boce za piće (do tri litre) u pravilu plaćati kaucija. Isto vredi i za limenke pića.

Plastične vrećice

Od 1. januara 2022. se planira zabrana stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje (debljine zida od 15 do 50 mikrometara).

Vozačke dozvole

Prema uredbi EU, sve vozačke dozvole izdate pre 19. januara 2013. moraju se do 2033. zameniti za vozačke dozvole otporne na falsifikovanje. Za osobe rođene između 1953. i 1958. to zapravo znači da moraju da požure sa zamenom jer svoje vozačke dozvole moraju zameniti najkasnije do 19. januara 2022. godine. Međutim, budući da aplikacija može dovesti do dugog čekanja i kašnjenja zbog korone, Konferencija ministara saobraćaja predložila je da se kazne ne izriču do 19. jula 2022. godine.

Lakše do raskida ugovora

Svako ko sklopi ugovor na internetu moći će ga od 1. jula lakše raskinuti. Naime, od tog datuma takozvane dugoročne obveze podležu “dugmetu” za otkazivanje, kojim korisnici mogu raskinuti svoj ugovor bez pisanja pisama za raskidanje ugovora. Ugovori koji se sklapaju od 1. marta takođe mogu imati otkazni rok od mesec dana. Ako propustite da ga raskinete na vreme, ugovor se produžuje samo na neodređeno vreme, a ne na dve godine pa ga lakše možete raskinuti u roku od mesec dana.

Kraj ubijanju muških pilića

U Nemačkoj se godišnje u uzgajalištima ubije 45 miliona muških pilića koji su višak samo zato što ne nose jaja. No, tome će iduće godine doći kraj.

Od 1. januara 2022. godine primenjivaće se novi zakon koji zabranjuje ovu praksu. Nemačka je prva zemlja na svetu koja je preduzela ovaj korak. Kao što je bivši ministar poljoprivrede najavio pre nekoliko meseci, zbog toga će jaja verovatno poskupeti nekoliko centi.

Povrat električnih uređaja

Zavisno o veličini trgovine i asortimanu, diskonteri i supermarketi moraće da primaju vraćene stare elektronske uređaje, poput električnih četkica za zube, brijača ili mobilnih - čak i ako su kupljeni negdje drugde. Međutim, veći uređaji, kao što su stari televizori, mogu se predati samo ako se kupi novi uređaj. Internetski trgovci takođe moraju preuzimati i reciklirati elektronski otpad besplatno i na jednostavan način.

Porezi: veći osnovni dodatak

Poreski obveznici će 2022. imati nešto više neoporezivog novca jer će se osnovni neoporezivi iznos povećati za 204 evra. U slučaju da osoba nije venčana, odnosno nema bračnog partnera, porez na dohodak plaća se samo od oporezivog dohotka većeg od 9.948 evra godišnje. U slučaju bračnih parova ili registrovanih partnera iznos se udvostručuje na 19.896 evra.

Duža garancija za kupljene proizvode

Svako tko kupi proizvod za koji se kasnije pokaže da je neispravan ili ima grešku od 1. 1. 2022. ima bolje uslove za povrat proizvoda. Naime, proširenjem zakona neispravan proizvod se sad, umjesto u roku od šest meseci, može vratiti u roku od 12 meseci.

Povećanje dečjeg dodatka

Od 1. januara se neznatno povećava dečji dodatak uz dečji dodatak za porodice s niskim primanjima. Povećava se s 205 evra za 4 evra, na 209 evra mjesečno po detetu. To vredi samo ako se 1. januara ne odluči o kratkoročnom povećanju dečjeg dodatka, navode u Ministarstvu za porodicu.

Subvencija za penziono osiguranje preduzeća

Svatko tko ima penziono osiguranje u firmi od 2019. godine dobija 15 posto subvencije od poslodavca. Od 2022. ova se subvencija mora plaćati i za stare ugovore, objašnjava Stiftung Warentest.

Potpuna podrška dodjeljuje se onima čije su zarade ispod gornje granice procene za obavezno zdravstveno osiguranje - to iznosi 58.050 evra bruto u 2022. godini. Ako su zarade veće, pomoć se može postupno smanjivati.

Električni automobili

Novi ministar privrede i zaštite klime Robert Habek produžava značajno povećanu državnu subvenciju za električne automobile do kraja 2022. godine. Prema tome, kupci isključivo električnih automobila i dalje će dobijati ​​sredstva do 9.000 evra u 2022. godini, dok će plug-in hibridi dobiti najviše 6.750 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: