Naručili 80 rafala, pa odustali od nabavke 50 F-35?

Ujedinjeni Arapski Emirati napravili su stanku u pregovorima o nabavci 50 američkih vojnih aviona F-35.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 15.12.2021.

14:24

Naručili 80 rafala, pa odustali od nabavke 50 F-35?
Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Njih su planirali da kupe za oko 23 milijarde dolara u paketu sa do 18 bespilotnih napadačkih letelica riper.

"Tehnički zahtevi, ograničenja suverenih operacija i analiza cene i koristi doveli su do nove procene", kazao je zvaničnik UAE Rojtersu. "SAD je i dalje preferencijalni dobavljač UAE za napredne obrambene potrebe i rasprava o F-35 može se ponovno otvoriti u budućnosti."

Niz uslova

Kako pišu pojedini zapadni mediji, Abu Dabi je odlučio da odustane od nabavke aviona zbog niza ograničavajućih uslova koje je američko Ministarstvo obrane postavilo pred Emirate kako bi im odobrilo nabavku svog najmodernijeg lovačkog aviona pete generacije.

Zabrinut zbog potencijalnog uticaja Rusije i Kine u Emiratima, Vašington je avione ponudio uz stroga pravila korišćenja, te je najverovatnije odlučio i da ograniči tehnologiju u avionima koja bi bila dostupna Emiratima u odnosu na druge američke saveznike koji su nabavili isti avion, poput Izraela, UK, Italije, Japana ili Južne Koreje, prenosi Jutarnji list.

UAE su donedavno pregovarali sa Moskvom o zajedničkom razvoju aviona pete generacije koji bi se temeljio na nacrtima MiG-29, dopustili su kineskom Huaveju da uđe na tržište Emirata u razvoju 5G mreže, uprkos protivljenjima SAD, te su kupili napadačke dronove ving lung II (Wing Loong II) od Kine, koje su koristili i u sukobima u Libiji i Jemenu.

Ograničenja

Magazin Forbs još je u aprilu ove godine naglasio kako će Vašington gotovo sigurno pred Abu Dabi postaviti ozbiljna ograničenja buduće vojne i tehnološke saradnje sa Moskvom i Pekingom pre nego što dostavi i jedan primerak F-35. Emirati bi F-35 verovatno dobili i uz dodatna ograničenja. Naime, predsednik Džo Bajden obavezao se da će Emiratima prodavati samo "defanzivne" vojne sisteme pa bi UAE verovatno morali da potpišu da svoje nove avione neće koristiti u vojnim akcijama na teritorijama drugih država, osim u sklopu mirovnih misija zajedno sa drugim američkim saveznicima.
F-35; Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA
Upravo je to ograničenje verovatno ono na što se Abu Dabi osvrnuo kada su prigovorili na "ograničenja suverenih operacija". SAD su takođe zabrinute zbog uloge UAE u ratu i posledičnoj humanitarnoj krizi u Jemenu, zbog čega žele biti posebno sigurne da se američka tehnologija neće koristiti pri kršenju međunarodnih zakona.

SAD izrazito oprezno čuvaju tehnologije koje su ugrađene u F-35 u najstrožoj tajnosti. Radi se o primarnom lovačkom i napadačkom avionu američke vojske, vazduhoplovstva, mornarice i marinaca, te o jednom od glavnih izvoznih proizvoda američke vojne industrije.

Primer Turske

Vašington je, na primer, zaustavio već dogovorenu isporuku aviona Turskoj nakon što je 2019. Ankara odbila da posluša američko upozorenje i nabavila ruske protivvazdušne sisteme S-400. Američko ministarstvo obrane diplomatski je istaklo kako "F-35 i S-400 nisu kompatibilni", što je izjava iza koje stoji zabrinutost američkih obaveštajaca da bi Moskva kroz svoje veze sa raketnim sistemima S-400 mogla prikupiti tajne informacije o F-35 avionima u Turskoj.

U slučaju UAE, zabrinutost je više na nivou mogućnosti budućeg razvoja događaja, premda postoji i određena briga oko Huavejeve infrastrukture za mobilne mreže, koja bi se potencijalno mogla iskoristiti i za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Portparol Pentagona Džon Kirbi kazao je u sredu kako je "partnerstvo SAD i UAE više strateško i složenije od samo jedne prodaje oružja", te naglasio kako je Vašington predan saradnji sa Abu Dabijem kako bi se razrešili aktuelni problemi. Istakao je, ipak, kako Vašington neće samo tako odustati od planiranih ograničenja. "Uvek ćemo insistirati, to je pitanje politike i zakonskih uslova, na raznolikim zahtevima za konačno korišćenje naše opreme", kazao je.

Zvaničnici UAE trebalo bi ove nedelje da dođu u Pentagon radi razgovora o opštim strateškim pitanjima, ali je verovatno da će se potegnuti i pitanje prodaje aviona, pa neki analitičari smatraju i kako je Abu Dabi pauzu u pregovorima iskoristio ne bi li povećao pritisak na Vašington da popusti u pojedinim zahtevima.

Do prekida pregovora došlo je, inače, manje od dve nedelje nakon što je UAE potpisao dogovor o nabavci 80 francuskih aviona Rafal, vrednih oko 19 milijardi dolara u paketu sa 12 helikoptera Karakal. Vojni analitičari tada su procenjivali kako će UAE i dalje planirati nabavku F-35 aviona, jer će novi rafali verovatno zameniti flotu polovnih aviona daso miraž 2000 (Dassault Mirage 2000), takođe francuske proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: