Amerikanci dali rok Hrvatskoj

Američka ambasada u Hrvatskoj oglasila se u sredu o ponudi oklopnih guseničara toj zemlji, pitanju koje je često potezao predsednik Zoran Milanović.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 08.12.2021.

16:48

Amerikanci dali rok Hrvatskoj
Foto: ruskpp/Shutterstock

Saopštenje Ambasade SAD u Zagrebu u celosti je preneo Jutarnji list.

"Oklopna vozila Bradley M2A2 koja se trenutno nude Hrvatskoj predstavljaju oružani sistem proveren u borbi. SAD trenutno upotrebljavaju više od 2.000 ’bredli’ vozila, koje koriste aktivne jedinice američke kopnene vojske (npr. 1. prešadijska divizija koja je trenutno aktivna u Evropi gde svojim ’bredli’ vozilima podupiru operaciju Atlantic Resolve) te Nacionalna garda. Od 2.000 Bradley vozila kojima raspolaže SAD, više od 500 su ista vozila kakva se nude Hrvatskoj.

Osamdeset i četiri Bradleyja koji se nude Hrvatskoj su isti model kakav koristi Nacionalna garda Minesote, koja već 25 godina sarađuje s hrvatskim oružanim snagama kroz State Partnership Program (SPP). Nacionalna garda Minesote će pomoći Hrvatskoj u integraciji, školovanju, i održavanju Bradley vozila kroz dugoročne SPP projekte, zajedno s hrvatskim oružanim snagama.

Bradley vozila se lako mogu unaprediti; na primer, Nacionalna garda Minesote dodaje svojim vozilima komponentu koja omogućava kontrolisanje bespilotnih letelica (UAV), a hrvatska kopnena vojska je za svoja vozila tražila isto.

Američka kopnena vojska namerava da zadrži u upotrebi svoja Bradley vozila još nekoliko decenija, što znači barem još 20 godina u aktivnoj službi, pre nego što ih preda Nacionalnoj gardi za daljnje korišćenje.

Bradley vozila koja se nude Hrvatskoj imaju oko 70 procenata istih delova kao i ostala Bradley vozila u američkom voznom parku, što nudi očitu sigurnost u smislu dugoročne dostupnosti rezervnih delova i opreme.

Američka kopnena vojska ima dugu i pouzdanu istoriju osiguravanja pomoći našim partnerskim zemljama kako bi se omogućilo efikasno održavanje i korišćenje američke opreme. To uključuje održavanje kvalifikovanih izvora za snabdevanje i popravke, objedinjavanje zahteva iz ugovora o javnoj nabavi za ekonomiju razmera, proaktivni redizajn delova i prekvalifikaciju dobavljača, kao i kontinuiranu podršku za starije varijante oružanih sistema u narednim decenijama.

Iako postoje i druge opcije kako bi se postigle ciljane mogućnosti koja propisuje NATO savez, one su skuplje. SAD pružaju kvalitetnu opremu koja odgovara odbrambenim potrebama naših saveznika, kao što je i slučaj s Bradley vozilima. Vozila koja se nude Hrvatskoj pokrivaju obrambene potrebe Hrvatske, te zadovoljavaju njene željene NATO sposobnosti.

Nudimo ovaj program nabavke Bradley vozila Hrvatskoj još od 2017. godine. U sklopu njega, SAD su spremne Hrvatskoj da daju 45 miliona dolara kao pomoć za finansiranje te nabavke, a kako je ponuda već maksimalno produžavana, daljnja produžavanja više neće biti moguća nakon januara 2022. Godine.

Sve radove na remontu i preuređenju ovih 84 oklopnih vozila Bradley, koje je predviđeno ovim programom, radiće talentovani hrvatski radnici u fabrici Đuro Djaković u Slavonskom Brodu", stoji u saopštenju Ambasade.

Milanović je u poslednje vreme često govorio o tome zašto je važno da Hrvatska kupi bredlije, piše Televizija N1, a prenosi Jutarnji.

Kabinet predsednika Hrvatske je pre dve nedelje izdao saopštenje u kojem ističe da je od strateškog značaja za RH modernizacija Hrvatske kopnene vojske (HKoV) kao najveće i najvažnije grane u sistemu odbrane jer, dodaje se, bez opremanja i modernizacije HKoV-a nema dugoročnog povećanja odbrambenih sposobnosti.

Pri tome se posebno nameće zahtev za nabavkom borbenog vozila pešadije na gusenicama novije generacije za opremanje gardijske oklopno-mehanizovane brigade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: