"Penzionerima sutra po 20 evra, ostalim građanima u sredu i četvrtak"

Ministar finansija Siniša Mali najavio da će sutra početi isplata novčane pomoći građanima u iznosu od 20 evra.

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 06.12.2021.

10:48

Foto: Ministarstvo finansija

Mali je reka da će sutra pomoć dobiti penzioneri, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Ostalim punoletnim građanima taj novac će biti isplaćen 8. i 9. decembra, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Ukupno će oko 5,8 miliona građana Srbije dobiti po 20 evra novčane pomoći države, koje isplaćujemo u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima u cilju ublažavanja posledica pandemije koronavirusa. Novac će sutra biti isplaćen za 1.743.929 penzionera, primalaca socijalne pomoći i lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija", rekao je Siniša Mali.

Zatim će u sredu 8. decembra, precizirao je ministar, novac biti isplaćen za 2.328.123 građana, a u četvrtak 9. decembra novac će dobiti još 1.729.707 građana Srbije.

"Za ovu meru podrške ukupno je opredeljeno 13,6 milijardi dinara, a isplatom tog novca završavamo isplate u okviru trećeg paketa podrške u ovoj godini", rekao je ministar Mali i podsetio da je do sada uspešno realizovano tri paketa podrške privredi i građanima Srbije koji su ukupno vredna oko osam milijardi evra, odnosno oko 17 odsto BDP.

Ministar Mali je podsetio da je u maju i novembru 5,7 miliona građana dobilo 30+30 evra, da su vakcinisani u junu dobili po 3.000 dinara, a nezaposleni po 60 evra.

"Podsećam vas i da su penzioneri u septembru dobili po 50 evra novčane podrške, a naši najstariji sugrađani mogu da očekuju još po 20.000 dinara u februaru, kao što smo i predvideli budžetom za 2022. godinu", naveo je ministar finansija.

Siniša Mali je dodao da sve ove mere pokazuju da je podrška države kontinuirana, te da se pokazalo da država brine o svojim građanima, njihovom životnom standardu i kvalitetu života.

"Stabilne javne finansije i jaka ekonomija omogućile su nam da sve što smo obećali isplatimo bez dana kašnjenja. Merama koje smo sproveli zadržali smo optimizam građana, koji nisu smanjili potrošnju zbog pandemije koronavirusa. Pokazali smo da je Srbija jaka i stabilna i da je tu za svoju privredu i građane, kao i da odlični ekonomski rezultati koje postižemo nisu slučajni", dodao je Siniša Mali.

On je podsetio da je Srbija u trećem kvartalu ostvarila stopu privrednog rasta od 7,7 odsto, a da će u ovoj godini imati stopu rasta od preko sedam odsto.

"Ako se tome doda prošlogodišnji rezultat od tek minus 0,9 odsto, jasno je da ćemo imati jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je kumulativni rast BDP-a u pitanju. Takođe, naš javni dug je pod kontrolom i ostaće na nivou ispod 60 odsto, a nezaposlenost je na silaznoj putanji, uprkos pandemiji. Sve su to odlične vesti za naše građane, i sjajan pokazatelj ekonomske snage naše zemlje", zaključio je ministar Siniša Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: