Svake godine – novi vinogradi: Mladi se posle školovanja vraćaju lozi

Svake godine u Srbiji nikne nekoliko vinograda. I mladi se posle školovanja vraćaju lozi i na dedovinu.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 06.12.2021.

08:29

Svake godine – novi vinogradi: Mladi se posle školovanja vraćaju lozi
Foto: Depositphotos, sgoodwin4813

Pomaže i država pri zasnivanju novih zasada. Osim već prepoznatljivih francuskih, sve više je naših starih, autohtonih ali i novostvorenih sorti grožđa, čime pratimo prohteve hedonista i turista za novim mirisima i ukusima vina.

Braća Stojšić nastavljaju porodičnu vinarsko-vinogradarsku priču u Banatu i prate svetske trendove.

Ističu da je vinska kultura u Srbiji na višem nivou i da konzumenti traže nove sortne karakteristike vina.

"Ovde smo moj brat i ja kao mladi počeli da radimo i uvideli veliku perspektivu u tome i samim tim nekako se pronašli u svom putu za budućnost. Trenutno se bavimo tehnologijom proizvodnje vina na najvišem nivo", kaže za RTS Ivan Stojšić iz vinarije "Selekta".

Jovan Stojšić ističe da u vinariji proizvode beli sovinjon, sivi i beli burgundac, rajski rizling i šardone, kao i neke crvene sorte. Dodaje da su u planu bela barek vina.

Ćosići u Župi idu očevim i dedinim stopama kroz vinograde tamjanike i prokupca. Ističu da su dedino iskustvo i znanje stečeno na fakultetu u Zemunu dobitna kombinacija.

"Završio sam i odlučio da ostanem ovde na selu i da radim, jer ovo je već razvijen posao. Brat je takođe završio poljoprivredni fakultet. Ja sam ovde osnovao porodicu, oženio se, dobio dete. Nadam se da će i moj sin da ostane ovde da nastavi tradiciju i to bi bila četvrta generacija koja se uspešno bavi ovim poslom", kaže vinar.

U Toplici, Šumadiji, ali i na severu Bačke ima mladih i školovanih stručnjaka među čokotima i u sopstvenim vinskim podrumima.

Nove generacije, tradicija i nova vina otvaraju evropske puteve i za druge proizvode srpske poljoprivrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: