Muškarci u Srbiji očekuju 200 evra veću zaradu u odnosu na žene

Srbima je, po svemu sudeći, dovoljna plata od 760 evra.

Izvor: B92.net

Utorak, 30.11.2021.

09:18

Muškarci u Srbiji očekuju 200 evra veću zaradu u odnosu na žene
Ilustracija: bbernard/Shutterstock

To je pokazalo istraživanje sajta Poslovi Infostud koji je i ove godine za vreme trajanja Regionalnog sajma poslova sproveo veliko regionalno istraživanje koje je za cilj imalo da utvrdi stanje kako na spskom tako i na regionalnom tržištu rada.

Kao i prethodnih godina, istraživanju su se priključili partnerski najveći sajtovi za zapošljavanje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. U istraživanju je učestvovalo 4.706 ispitanika iz Srbije koji su podeljeni u 3 grupe: nezaposleni (52%), zaposleni (41%) i oni koji se i dalje školuju (7%).

Muškarci očekuju 200 evra više

Na pitanje o očekivanoj zaradi u Srbiji, potencijalni kandidati u proseku očekuju platu od 760 evra - 17% navodi iznose manje od 500 evra, a 33% iznose od 500 do 799 evra. Preko 1.000 evra očekuje 23% kandidata, a među njima i 3% preko 2.000 evra.

Ni ove godine nije došlo do promene gde žene i dalje imaju niža očekivanja nego muškarci, tako muški ispitanici u proseku očekuju oko 890 evra, dok žene skoro 200 evra manje, oko 700 evra.

Muškarci u Srbiji – često direktori, retko "domaćini"?

U proseku, kandidati u Sloveniji imaju najviša očekivanja, preko 1.500 evra u proseku. Sa druge strane najniža očekivanja su u Severnoj Makedoniji, 524 evra. Srbija i Bosna su prilično slične što se tiče očekivane zarade, dok je Hrvatska pored Slovenije jedina zemlja gde se u proseku priželjkuje više od 1.000 evra mesečno.

Međuljudski odnosi i zarada najbitniji faktori za odabir radnog mesta

Dobri međuljudski odnosi su i dalje najbitniji faktor za odbir budućeg poslodavca u Srbiji, a ista situacija je i u Hrvatskoj i Sloveniji. Sa druge strane, visina zarade je primarni faktor u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, što je ispitanicima na drugom mestu.

Na listi najbitnijih faktora prilikom izbora poslodavca, kandidati iz Srbije su još istakli mogućnost učenja i napredovanja, radno vreme, ali i sigurnost posla.

Prioriteti prema radnom statusu se razlikuju – zaradu značajno više ističu zaposleni, mogućnost napredovanja oni koji se školuju, dok sigurnost posla oni koji su trenutno nezaposleni. Dobri međuljudski odnosi su svima podjednako važni.

Znanjem i motivacijom do posla

Najviše ispitanika iz Srbije smatra da su za dobijanje posla dva najvažnije aspekta znanja i veštine koje kandidat poseduje (29%), te motivacija i volja za zaposlenjem (24%). Takođe kao bitne faktore, ispitanici iz naše zemlje navode radno iskustvo (17%), a 10% dobre kontakte i poznananstva.

Makedonci najskromniji, Hrvati najambiciozniji

Znanja i veštine su u većoj meri važni zaposlenima i onima koji se školuju, nego nezaposlenima. "Školarci" u velikoj meri navode motivaciju i volju za zaposlenjem, te i formalno obrazovanje. Kontakti su važniji zaposlenima, dok sreću navode nezaposleni više od svih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: