Kineski investitori pokrenuli postupak: Traže odštetu od čak 4,5 milijardi dolara

Grupa kineskih investitora pokrenula sudski postupak protiv zvaničnog Kijeva tražeći finansijsku odštetu od čak 4,5 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.11.2021.

17:27

Kineski investitori pokrenuli postupak: Traže odštetu od čak 4,5 milijardi dolara
Ilustracija: Billion Photos/Shutterstock

Razlog je ukrajinsko kršenje bilateralnog sporazuma o investicijama, izveštava Raša tudej (RT).

Kompanija "Peking skajrajzon aviejšen", zajedno sa nekoliko drugih kineskih investitora, podnela je tužbu Stalnom arbitražnom sudu u Hagu, zahtevajući kompenzaciju za, kako navode, nepravedan tretman kineskih investitora od strane Ukrajine, što je rezultiralo znatnim gubicima u poslovanju i u Ukrajini i u Kini, objavila je ta firma na postu na mreži Vi čet (WeChat).

Tužioci tvrde da su ukrajinske vlasti kontinuirano sprovodile nezakonite mere protiv ove kompanije i ističu da su spremni da iskoriste sva moguća pravna sredstva za odbranu svojih legitimnih prava.

Skajrajzon je 2016. dao ponudu za kupovinu 56 odsto udela u ukrajinskom preduzeću Motor sič iz Zaporožja, jednom od vodećih svetskih proizvođača motora za avione i helikoptere. Sporazum je trebalo da omogući Kini da popuni prazninu u svojoj proizvodnji avio-motora i da pomogne Ukrajini da ponovo pokrene sopstvenu proizvodnju.

Kako dodaje RT, Skajrajzon je navodno pristao da uloži 250 miliona dolara u ukrajinske fabrike i da izgradi pogon za montažu i servisiranje u jugozapadnoj kineskoj provinciji Čongking.

Međutim, početkom 2018, ukrajinska Služba za bezbednost pokrenula je krivičnu istragu protiv Motor siča zbog optužbi da je oprema tog preduzeća izvezena u Kinu, nakon čega je obustavljeno trgovanje akcijama te kompanije na ukrajinskoj berzi i zaplenjen registar akcionara. Kao rezultat toga, prethodno dogovoreni posao nije završen. Sud u Ukrajini je takođe zamrznuo 41 odsto akcija Motor siča koje kontroliše kineska firma.

Kijev je u januaru 2021. uveo sankcije protiv kineskih investitora, koje obuhvataju blokadu imovine, smanjenje trgovinskih operacija, delimičan ili potpuni prekid transfera sredstava, kao i letova i transporta preko teritorije Ukrajine.

U martu je sud u Kijevu zaplenio celokupnu imovinu i sve akcije kineske kompanije, koje su navodno prebačene na vladino telo nadležno za upravljanje imovinom stečenom korupcijom i drugim nedozvoljenim radnjama. Kasnije je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao uredbu o nacionalizaciji Motor siča.

Prema saopštenju koje je objavio kineski Skajrajzon, preduzeće je nezakonito lišeno zakonskih prava kao akcionar Motor siča, i pretrpelo je ogroman poslovni gubitak nakon uvođenja sankcija, navodi RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: