U Ćupriji će proizvoditi delove za enterijer automobila kao što su audi, porše, BMW

Danas je otvaranju indijske fabrike kompanije Maderson (Motherson) u Ćupriji prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić.

Izvor: B92

Petak, 26.11.2021.

18:03

U Ćupriji će proizvoditi delove za enterijer automobila kao što su audi, porše, BMW
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

"Nakon današnjeg otvaranja fabrike indijske kompanije Maderson u Ćupriji i još jedne koju pripremamo u Paraćinu, Pomoravlje će se pozicionirati kao dobra destinacija za investiranje i privući će nove kompanije", izjavila je danas Brnabićeva.

Na otvaranju fabrike u Ćupriji, koja će proizvoditi delove za enterijer automobila kao što su audi, porše, BMW, Brnabićeva je poručila da Ćuprija i Pomoravlje imaju nešto veću nezaposlenost od prosečne nezaposlenosti u Srbiji, te da je jako važno da u taj deo Srbije dolaze investitori.

Ona je zahvalila predstavnicima kompanije Maderson što su prihvatili predlog države da u tom mestu otvore novu kompaniju i na taj način pomognu u smanjenju broja nezaposlenih, i istakla da je uverena da će biti podjednako zadovoljni kao i u poslovanjem u PKC grupi u Smedervu.

"Kada sam ulazila u fabriku videla sam natpis: 'Ponosni smo što smo deo Srbije'. I mi smo ponosni što vas imamo u Srbiji, hvala vam na svemu što ste uradili za moju zemlju i što ste dali šansu Ćupriji", poručila je Brnabićeva rukovodicima kompanije “Motherson”.

Podsetila je da je ta kompanija u Srbiji prisutna od 2017. godine, kada je odlučila da preuzme PKC grupu u Smederevu, dodajući da su za ovo kratko vreme uradili mnogo za Srbiju.

Brnabićeva je navela da su proširili poslovanje u Smederevu, da u tom gradu zapošljavaju skoro 4.000 ljudi, da su otvorili novi pogon u Ćupriji u kojem će do kraja 2025. godine biti zaposleno oko 500 ljudi.

"Sećam se kako ste mi te 2017. godine predstavili vašu kompaniju, i sada znam zašto je jedna od najbrže rastućih u svetu, jer imate tim koji veruje u nju, vi verujete u nju. Sećam se i kako ste lepo pričali o Srbiji i vašim planovima u Srbiji i sve te planove ste do sada realizovali, pa čak i više od toga”, poručila je Brnabićeva osnivaču kompanije “Maderson” Viveku Segalu.

Izrazila je nadu da će se ova kompanija proširiti i u Ćupriji, da će zaposliti i više od 500 ljudi, jer, ističe, Srbija ima fantastične mlade i vredne ljude.

“Drago mi je što su upravo oni dobili šansu da ostanu u Ćupriji, da ovde ostanu, da rade, žive i razvijaju svoje porodice. Sigurna sam da ćemo u mesecima i godinama koje dolaze pružiti njima mnogo velikih prilika i da će ih oni iskoristiti”, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da Pomoravlje ima svetlu budućnost kada je reč o privrednom razvoju, dodajući da će uskoro država imati odlične vesti za Paraćin.

“To je nešto što smo ranije obećali, na čemu smo radili u proteklih više od godinu dana, što privodimo kraju i što će ponovo biti jedan zamajac koji će pozicionirati Ćupriju i Paraćin i Pomoravlje kao dobru destinaciju za investicije”, naglasila je Ana Brnabić.

Govoreći o kompaniji “Maderson”, Brnabićeva je kazala da je ona nastala kao porodična kompanija sa samo 14 dolara, a da je danas jedna od najprepoznatljivih u svetu automobilske industrije.

“To je pokazatelj šta možemo sve da uradimo kada u nešto verujemo, kada imamo dobar tim i jasnu viziju. Mnogo je preklapanja između Srbije i Madersona, jer i mi imamo tim, viziju i razvoj koji je pokrenuo predsednik Vučić”, rekla je Brnabićeva.

Osnivač kompanije “Maderson” Vivek Segal zahvalio je Vladi Srbije na poverenju i prilici da posluju u Srbiji, dodajući da je to zemlja koja pruža mnoge mogućnosti.

Ističe da su spremni da u Srbiju, iz svojih pogona koje imaju širom sveta, donesu tehnologiju, dodajući da u Ćupriji imaju centar za obuku iz kojeg će izaći profesionalci koji će moći da obučavaju i radnike van Srbije.

Segal je podsetio da je “Maderson” došao u Srbiju 2017. godine, preuzimanjem PKC Grupe u Smedervu, dodajući da se tamo proizvode kablovi za srednje i teške kamione.

Danas, navodi, u Ćupriji otvaraju novi pogon u kojem će se proizvoditi delovi za enterijer automobila i u kojem će do kraja 2025. biti zaposleno oko 500 ljudi.

Segal kaže da je “Maderson”, kroz PKC u Smederevu i SMP u Ćupriji, ukupno uložio u našu zemlju oko 64 miliona evra i da će dodatnih 1,6 miliona evra biti investirano do kraja godine.

Generalni direktor SMP u Ćupriji Klaus Beš naveo je da je fabrika u Ćupriji namenjena za proizvodnju, sečenje i šivenje kože, presovanje, laminaciju i to sve od materijala koji su visokog kvaliteta.

Istakao je da je ideja za otvaranje pogona nastala pre tri godine i izrazio zadovoljstvo što su za tako kratko vreme, i u vreme pandemije, uspeli da je otvore.

Beš je kazao da je kamen temeljac za izgradnju fabrike postavljen avgusta 2020. Godine, da se prostire na 2.800 kvadratnih metara, da će se u njoj prozivoditi oko 7.000 delova za oko 1.700 automobila dnevno.

Dodao je da su ovog oktobra zaposlili prvog radnika, da su otvorili vrata za centar za obuku, da trenutno tu radi oko 160 ljudi.

Predsednik Skupštine opštine Ćuprija Ninoslav Erić zahvalio je Vladi Srbije, Ministarstvu privrede i Ministarstvu finansija koji su obezbedili novac za komunalnu infrastrukturu u Ćupriji, koja je jedan od preduslova za dolazak investitora.

Ističe da je kompanija “Maderson” “prva lasta” u centralnoj industrijskoj zoni u Dobričevu i izrazio nadu da će ona pokrenuti dolazak i drugih investicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: