Gejts sada finansira i izgradnju eksperimentalnog nuklearnog reaktora

Novi eksperimentalni nuklearni reaktor biće izgrađen u američkoj državi Ajdaho, uz učešće kompanije čiji je suosnivač milijarder Bil Gejts.

Izvor: B92.net

Četvrtak, 25.11.2021.

15:14

Gejts sada finansira i izgradnju eksperimentalnog nuklearnog reaktora
Foto: EPA-EFE, GIAN EHRENZELLER

Projekat, za koji se procenjuje da košta 170 miliona dolara, delimično će finansirati Gejtsova kompanija za nuklearnu energiju TerraPower, dok će većina novca doći od američkog Ministarstva energetike.

Predvođen jednom od najvećih američkih kompanija za gas i električnu energiju, Southern Company, projekat će se takođe osloniti na tehnologiju kompanije biznismena, koja radi na eksperimentalnim nuklearnim reaktorima, piše Raša tudej.

Gejts ima nove biznis planove: Ovog puta na tapetu nuklearke

Za mali brzi reaktor u Ajdahu se navodi da je prvi te vrste koji koristi rastopljeni hlorid, kaže se u saopštenju Southern Company-ja koji citiraju američki mediji. Uz to, ima za cilj istraživanje i razvoj izvora energije bez ugljenika, a koji radi na višim temperaturama od tradicionalnih nuklearnih reaktora.

Planirano je da reaktor bude pušten u rad za pet godina, a navodno cilja na potrošače iz teške industrije, a ne na proizvodju struje za javnost.

Ranije ove godine, kompanija TerraPower, osnovana 2006. godine, najavila je da će izgraditi svoju prvu nuklearnu elektranu u Vajomingu. Objekat, sa predviđenom cenom od milijardu dolara, imaće jedinstvenu vrstu reaktora koji koristi natrijum kao izvor energije. Reaktor na natrijum je prvobitno planiran za izgradnju u Pekingu, ali projekat tamo nikada nije realizovan.

Udružuju se Rio Tinto i Gejts: Polja ogledala u pustinji, na površini 100 fudbalskih terena

Bil Gejts je dugo bio poznat kao glasni zagovornik nuklearne energije, rekavši da će njegovi reaktori sledeće generacije štetiti planeti mnogo manje od fosilnih goriva, koja sva sadrže ugljenik. Nedavno je branio nuklearne reaktore i od alternativnih izvora energije, tvrdeći da su pouzdaniji, jer "proizvode struju čak i kada vetar ne duva i sunce ne sija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: