Nemački savezni revizor: "Državni budžet u kritičnom stanju"

"Finansije nemačke savezne vlade su u kritičnom stanju i naredna vlada mora da ih konsoliduje."

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.11.2021.

19:30

Nemački savezni revizor:
Foto: esfera/Shutterstock

To je saopštila danas savezna revizorska kancelarija, upozoravajući stranke koje rade na formiranju vladajuće koalicije i koje razmišljaju o novom zaduživanju.

Socijaldemokrate levog centra (SPD), pripadnici Zelenih i probiznis orijentisane partije Slobodnih demokrata (FDP) suočavaju se sa problemom ogromne potrošnje, a u razgovorima o saveznim finansijama su se saglasili da se na stroga ograničenja zaduživanja vrate od 2023. i da izbegnu povećanje poreza, prenosi Rojters.

Izvori upoznati sa razgovorima stranaka rekli su britanskoj agenciji da se razmatra veće federalno zaduživanje sledeće godine kako bi se omogućilo ubrizgavanje jednokratne finansijske injekcija od više milijardi evra u vladin investicioni fond za klimu.

Mađutim, savezna revizorska kancelarija ih je u izveštaju, pripremljenom za Bundestag, upozorila na opasnost od fiskalne izdašnosti.

"Situacija je ozbiljna. Da bi savezne finansije ponovo bile održive, nova savezna vlada mora da deluje odmah. Savezne finansije su u kritičnom stanju. Čekanje i nada u bolja ekonomska vremena neće biti dovoljni da se obnovi finansijska održivost", piše u izveštaju saveznog revizorskog tela.

Ekonomski savetnici vlade, čije su prognoze smernica izvršnoj vlasti u kreiranju fiskalne politike, smanjili su danas procenu ekonomskog rasta najveće evropske privrede za 2021. godinu na 2,7 procenata u odnosu na projekciju iz marta od 3,1 posto, zbog uskih grla u lancu snabdevanja i ograničenja proizvodnih kapaciteta u globalnoj ekonomiji.

Berlin se "suočava sa mnoštvom fiskalnih problema i izazova za koje još nisu pronađena rešenja", saopštila je kancelarija, navodeći, između ostalog, borbu protiv klimatskih promena, starenje društva i rizik od porasta kamatnih stopa.

Poverenik kancelarije za administrativnu efikasnost preporučio je „moratorijum na rashode, koji traži da se finansiranje svake nove mere realizuje ukidanjem izdataka za neke druge mere“.

Tri stranke koje vode koalicione pregovore žele da postignu dogovor o formiranju nove vlade pre Božića, dodaje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: