Bajatović za gradnju nuklearki; "Videćemo šta će predsednik sa Putinom da dogovori" VIDEO

Zbog energetske krize sve više zemalja oslanja se na nuklearnu energiju.

Izvor: B92, TV Prva

Nedelja, 31.10.2021.

11:16

Bajatović za gradnju nuklearki;
Foto: Screenshot/Prva TV

U našoj zemlji poslednjih dana zvaničnici govore da je došlo vreme da se ukine moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana koji je na snazi od kada se 1989. dogodila katastrofa o Černobilu.

O tome je TV Prva razgovarala sa direktorom Srbijagasa, Dušanom Bajatovićem i Vedranom Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

"Mi sa rezervama gasa možemo da držimo stabilnu situaciju, a videćemo šta će predsednik Aleksandar Vučić s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da dogovori", rekao je Bajatović dodavši da će dotad biti gasa i za industriju i za građanstvo, za koje nema promene cena do kraja grejne sezone.

"Zalažem se za gas kao prelazno gorivo i za gradnju nuklearke u Srbiji. Srbiji je potrebna nuklearna energija", istakao je Bajatović.

"Imaćemo dovoljno gasa i tople domove za ovu zimu. Ali energetski miks mora da sadrži energije koje ne emituju ugljen-dioksid", dodao je. Zeleni izvori imaju ozbiljnu manu, jer može da nema vetra i sunca, ukazuje Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija sada 70 odsto svoje energije dobija iz uglja, što će u procesu pristupanja EU morati da se menja, inače će se plaćati skupe takse na emisiju ugljen-dioksida.

Postavlja se pitanje gde naći toliko energije, i to što brže.

"Za nuklerake morate da sagradite objekat, kupite tehnologiju, obrazujete kadrove, a samo period izgradnje je sedam godina, međutim, time ćemo najbrže supstituisati ugalj", objašnjava prvi čovek Srbijagasa.

"Kada se 2011. godine desio akcident u Fukušimi, nijedan život nije izgubljen zbog radijacije", istakla je Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, dodavši da se od Černobilja daleko uznapredovalo u smislu sigurnosne kulture.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: