Istraživanje pokazalo: Realnost za 81 odsto građana Srbije

Beskontaktno plaćanje platnim karticama i mobilnim telefonima realnost je za 81 odsto građana.

Izvor: B92.net

Četvrtak, 28.10.2021.

11:10

Istraživanje pokazalo: Realnost za 81 odsto građana Srbije
Ilustracija: Depositphotos, edvideo74

To je pokazala tradicionalna studija o navikama i očekivanjima aktivnih korisnika kartica, Masterindeks Srbija.

Istraživanje je takođe pokazalo da korisnici najčešće koriste brza i sigurna beskontaktna i mobilna plaćanja u supermarketima (80 odsto), na benzinskim stanicama (40 odsto), apotekama i privatnim zdravstvenim ustanovama (39 odsto), a tu su još i male komšijske radnje (37 odsto) i prodavnice odeće i obuće (32 odsto).

Kao glavnu prednost beskontaktnih plaćanja, ispitanici ističu da su ona brža i jednostavnija od drugih platnih metoda (58 odsto), a ukazali su i na više aspekata njihove sigurnosti – počevši od toga da kartica ili telefon sve vreme ostaje u ruci korisnika (51 odsto), preko sigurnosnih tehnologija koje su primenjene (27 odsto) do činjenice da beskontaktna plaćanja smanjuju zdravstvene rizike (27 odsto).

Kada je reč o iznosima koji se plaćaju beskontaktno, studija pokazuje da su iznosi do 4.000 dinara, za koje nije potrebna identifikacija korisnika zastupljeniji u odnosu na iznose preko te sume koji se takođe mogu platiti prislanjanjem kartice ili mobilnog telefona sa unošenjem PIN koda (28 prema 21 odsto).

"Rezultati MasterIndeks istraživanja dobar su pokazatelj šta su i kakva su očekivanja korisnika kartica i put kojim treba da ide dalji razvoj kartičarskih usluga. Kontinuirano se u samom vrhu upotrebe kartica provlačila želja da se plaćanje obavlja i na pijacama što smo nedavno u saradnji sa partnerima i omogućili. Ne treba izgubiti iz vida ni to da je bezgotovisko plaćanje na pijaci i dalje opcija koja je dostupna samo na naprednijim bezgotoviskim društvima koja pokazuju snažnu orijentaciju ka digitalizaciji, a sve to kako bismo osigurali slobodu izbora načina kojim ćete platiti", izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Masterkard.

Kako se navodi u saopštenju, razvoj beskontaktne tehnologije postavio je osnovu za uvođenje mobilnih plaćanja i mobilnih novčanika, kako kroz razvoj platne infrastrukture, tako i kroz građenje korisničkih navika. Plaćanja putem mobilnih novčanika, odnosno beskontaktna plaćanja mobilnim telefonom iz aplikacije u kojoj se nalazi digitalizovana platna kartica, predstavljaju opciju za koju je zainteresovana jedna trećina ispitanika. Mobilno plaćanje sa jedne kartice na drugu izbor je za 40 odsto ispitanika. Prenos sredstava putem broja mobilnog telefona opcija je za 39 odsto, dok je za registrovanje, odnosno čuvanja kartice kod trgovca ili u mobilnoj aplikacija rešenje za 30 odsto ispitanika isto koliko i za instant plaćanja skeniranjem QR koda.

"Dalji razvoj navika mobilnih plaćanja kompanija Masterkard stimulisaće i kroz organizaciju dodatnih pogodnosti i posebnih programa kao što je keš-bek, odnosno povraćaj sredstava", zaključuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: