Ništa od pomoći

Svetska banka suspendovala je pomoć Sudanu, nakon što je u toj zemlji u ponedeljak izveden puč.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2021.

08:02

Ništa od pomoći
Ilustracija: C. Nass/Shutterstock

Ta zemlja je nakon izolacije iz međunarodnih sistema finansiranja tokom tri decenije vlasti autokrate Omara al-Bašira u martu postigla aranžman sa Svetskom bankom i dobila pristup pomoći u iznosu od dve milijarde dolara.

"Veoma sam zabrinut zbog nedavnih događaja u Sudanu i plašim se dramatičnog uticaja na socijalni i ekonomski oporavak i razvoj zemlje", naveo je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas u saopštenju, prenosi Rojters.

Afrička unija ranije je suspendovala Sudan iz članstva zbog, kako je navedeno, neustavnog preuzimanja vlasti, dok su SAD zamrzle 700 miliona dolara pomoći toj zemlji.

Kako navodi BBC, iznenadan prekid priliva finansijske pomoći najverovatnije će doneti teške posledice sudanskoj narušenoj ekonomiji u trenutku kada je zemlja tek počela ponovo da staje na noge.

U Sudanu su u protekle dve godine, nakon svrgavanja Omara al-Bašira vlast delili civilni i vojni lideri.

Do vojnog udara i preuzimanja vlasti je došlo nakon višenedeljnih napetih odnosa između predstavnika vojnih i civilnih vlasti zbog tempa tranzicije Sudana ka demokratiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: