Stigla poruka iz Kremlja: "Ne. Nema i ne može ih biti"

Zvanični Kremlj demantovao je danas izveštaj medija u kojem se sugeriše da Gasprom zloupotrebljava pregovore o gasu sa Moldavijom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.10.2021.

15:19

Stigla poruka iz Kremlja:
Ilustracija: Profimedia

Ruski energetski gigant ih, naime, navodno koristi za izvlačenje političkih ustupaka, a iz Kremlja je stigla poruka da su pregovori bili isključivo komercijalne prirode.

Ugovor o isporukama gasa između Moldavije i Gasproma je istekao krajem septembra, a dve strane otada nisu uspele da se dogovore o novoj ceni i drugim detaljima novog ugovora, prenosi Rojters.

Moldavija, koja danas održava nove razgovore sa Gaspromom, proglasila je vanredno stanje prošle nedelje zbog nestašice gasa.

Na kolenima pred Moskvom; okret ka Zapadu im se obija o glavu?

Ruski Gasprom je saopštio da će obustaviti izvoz gasa u Moldaviju ako ne plati za prethodne isporuke, i ako ne bude potpisan ugovor za decembar, prenela je u subotu ruska novinska agencija Interfaks.

Britanski list Fajnenšel tajms je, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa situacijom, preneo juče da je Gasprom ponudio Moldaviji sporazum sa nižim cenama gasa u zamenu za prilagođavanje njenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom i odlaganje reformi energetskog tržišta koje je dogovoreno sa Briselom.

Na pitanje o tom izveštaju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da politika nije uticala na pregovore sa Moldavijom.

Gasprom skladišti rekordnu količinu gasa: Od idućeg meseca bez isporuka Moldaviji?

"Ne. Nema političkih momenata ovde i ne može ih biti. To su čisto komercijalni pregovori. Postoji potražnja za gasom, postoji komercijalna ponuda, postoji predloženi popust, a postoji i problem sa nagomilanim dugom (na moldavskoj strani)", rekao je Peskov novinarima.

Moldavija je kritikovala Gaspromovu cenu od 790 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, što je više nego duplo veća cena od onoga što je Moldavija ranije plaćala.

Podsetimo, Moldavija duguje Gaspromu 709 miliona dolara za prethodne isporuke gasa, saopštila je ruska kompanija.

Gasprom najavljuje isporuke gasa u podzemna skladišta EU

Gasprom je spreman da nastavi isporuke prirodnog gasa u evropska podzemna skladišta (PSG) odmah pošto se dopune podzemna skladišta Ruske Federacije, izjavio je danas prvi čovek ove ruske kompanije Aleksej Miler.

"Čim dopunimo naša PSG počećemo da punimo i evropska skladišta gasa.Nema sumnje da će to poboljšati sigurnost i stabilnost snabdevanja gasom uoči predstojeće zime", rekao je Miler, prenosi TAS S.

Zelenski optužio Rusiju za organizovanje gasne krize: "Agresija na EU"

Gasprom ima svoja skladišta gasa i u Evropi, uključujući Austriju i Nemačku, potvrdio je Miler i dodao da je u ovom trenutku popunjenost tih skladišta na veoma niskom nivou, nešto iznad 190 miliona kubnih metara.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije danas da Gasprom u potpunosti sprovodi dugoročne sporazume sa evropskim zemaljama o snabdevanju gasom i naložio je direktoru Gasproma Alekseju Mileru da ta kompanija počne da puni evropska skladišta gas odmah kada Rusija završi popunjavanje sopstvenih zaliha što bi trebalo da bude dovršeno 8. novembra.

Miler je rekao da će Gasprom dostići planirani nivo od preko 72 milijarde kubnih metara gasa u domaćim skladištima do 1. novembra, a potpuno će završiti popunjavanje skladišta do 8. novembra, preneo je ranije Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: