Prva država u Africi uvela digitalnu valutu

Nigerija je danas postala prva zemlja u Africi koja je uvela digitalnu valutu – eNairu.

Izvor: B92

Utorak, 26.10.2021.

16:11

Prva država u Africi uvela digitalnu valutu
Foto: Shutterstock/mmstudiomk

Lideri te zemlje tvrde kako će ovim potezom proširiti dostupnost bankarskih usluga i dovesti do rasta broja pošiljki novca i jačanja ekonomije za više milijardi dolara, prenosi Rojters.

Tako će se najmnogoljudnija afrička zemlja pridružiti Bahamima, zemlji čija je centralna banka prva uvela digitalnu valutu opšte namene u oktobru, poznatu kao "peščani dolar".

Stigla srpska digitalna valuta: Oglašena emisija 7,7 milijardi "Lazara“

Kina trenutno ispituje mogućnost uvođenja kriptovalute, a Švajcarska i Banka Francuske su najavili prvi međunarodni pokušaj te vrste u Evropi, podseća britanska agencija.

Tvorac prve srpske digitalne valute za B92.net: Ne treba mi odobrenje NBS, planiram još jednu

Ali eksperti i korisnici kriptovaluta u najvećoj privredi kontinenta kažu da je činjenica da tu ima više nedoumica u vezi sa eNairom, kao i velika bojazan u vezi sa konzistentnošću pravila Centralne banke Nigerije (CBN) – što znači da je pred vladom mukotrpan put do uspeha eNaire.

Guverner CBN Godvin Emefijele rekao je danas kako postoji "veliko interesovanje i obrabrujuća reakcija" u vezi sa kriptovalutom, dodajući da su se već 33 banke, 2.000 korisnika i 120 trgovaca uspešno registrovali na platformi, koja je dostupna kao aplikacija i za epl i za android.

Finansijskim institucijama biće izdato eNaira u vrednosti od oko 200 miliona naira (487,3 miliona dolara), nacionalne valute, prema kojoj će se održavati određeni paritet, kazao je guverner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: