Nadmašene prognoze - rekord

Američki proizvođač električnih automobila "Tesla" ostvario je u trećem kvartalu rekordne prihode od 13,76 milijardi dolara i neto dobit od 1,6 milijardi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.10.2021.

11:38

Nadmašene prognoze - rekord
Ilustracija: C. Nass/Shutterstock

Time su nadmešene prognoze tržišta.

Uprkos dobrim poslovnim pokazateljima, objavljenim kasno sinoć nakon zvona koje je označilo završetak trgovanja na Njujorškoj berzi, akcije "Tesle" su pale za 1,5 procenata, prenosi CNBC.

Prilagođena dobit po akciji iznosi 1,86 dolara naspram očekivaih 1,59 dolara, prema anketi kompanije za prikupljanje i obradu finansijskih podataka Refinitiv, a prihod je za 130 miliona dolara iznad prognoziranih 13,63 milijardi.

Kvartalni neto profit kompanije, od 1,6 milijardi dolara, već drugi put nadilazi milijardu dolara, i petostruko je veći nego u istom periodu 2020, kada je iznosio 331 milion dolara.

Odlični finansijski rezultati su vođeni poboljšanjem bruto marže od 30,5 posto u automobilskom sektoru "Tesle", odnosno od 26,6 pročenata ukupno, na nivou svih poslovnih jedinica, pri čemu oba pokazatelja beleže rekord u posljednjih pet kvartala.

Teslina mala prljava tajna: Neto dobit ne dolazi od prodaje automobila

Prihodi u automobilskom sektoru su porasli na 12,06 milijardi dolara, a troškovi su iznosili 8,38 milijardi.

"Tesla" je takođe ostvario prihod od 806 miliona dolara u energetskom poslovanju, koje obuhvata solarne proizvode i proizvode za skladištenje energije, kao i 894 miliona dolara od usluga i drugih delatnosti, uključujući održavanje i popravku vozila, osiguranje automobila i prodaju robe marke "Tesla", pored ostalog.

Što se tiče poslovanja sa energijom i proizvodima za njeno skladištenje, troškovi su u skočili na najviši nivo u poslednjih pet kvartala, na 803 miliona dolara tokom trećeg tromesečja.

U periodu jul-septembar, "Tesla" je zabeležio smanjenje vrednosti finansijske imovine od 51 milion dolara koje se odnosi na njegova ulaganja u bitkoin, a koja je u izveštaju o poslovanju prikazao u okviru troškova "restrukturiranja i drugih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: