Na Vol stritu počelo trgovanje fjučersima bitkoina: Cena na samo procenat od rekorda

Na Vol stritu je obavljeno prvo trgovanje berzanskog fonda vezanog za bitkoin fjučerse.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.10.2021.

10:20

Na Vol stritu počelo trgovanje fjučersima bitkoina: Cena na samo procenat od rekorda
Foto: Epa/JUSTIN LANE

Time su investitori u kriptovalute konačno dobili ono što su tražili, izveštava američka TV stanica Si-En-En (CNN).

Fond Prošers bitkoin stratedži (Shares Bitcoin Strategy) počeo je u utorak trgovanje po ceni od 40 dolara po akciji, pod oznakom "BITO", i završio dan s rastom od 5,0 posto.

Ovo je prvi fond od nekoliko očekivanih ETF-ova koji se spremaju da debituju s bitkoin fjučersima na Njujorškoj berzi. VanEk, Invesko, Valkiri i Galaksi didžital su među nekoliko investicionih kompanija koje su podnele prijave Komisiji za hartije od vrednosti za pokretanje trgovanja bitkoin ETF-ovima, navodi CNN.

Bitkoin je ovog meseca zabeležio snažan rast u iščekivanju berzanskog debija fonda i zahvaljujući činjenici da ga kupuju veliki institucionalni investitori. Vrednost ove kriptovalute se oporavila uprkos stalnim kritikama generalnog direktora investicione banke "JP Morgan Čejs" Džejmija Dajmona, koji je nedavno rekao da je bitkoin "bezvredan".

Cena bitkoina je premašila u utorak po podne 64.000 dolara, ojačavši sa nivoa zabeleženog krajem septembra od nešto ispod 44.000 dolara, što je rast od preko 40 posto.

Bitkoin je sada udaljen za samo 1,0 procenat od svog istorijskog maksimuma od nešto manje od 65.000 dolara, dostignutog ranije ove godine.

"Odobrenje trgovanja ETF-ovima je prelomni trenutak za ovu industriju. Ovaj trenutak se dugo čekao, imajući u vidu da su brojni preduzetnici i firme još od 2013. tražili odobrenje od regulatora", izjavio je predsednik Bitkoin fondacije Brok Pirs za CNN.

Prema njegovim rečima, "Danas počinje era u kojoj mali investitori mogu direktno da ulažu u bitkoin putem ETF-a koji služi kao dodatna validacija za bitkoin i druge kriptovalute širom SAD i na globalnoj osnovi".

Stručnjaci kažu da će ETF približiti bitkoin širokim masama ljudi i omogućiti prosečnom investitoru da učestvuje u trgovanju, a da pri tome ne mora sam da ga rudari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: