"Srpska proizvodnja bi mogla da pokrije više od 90 posto"

Kako će srpska privreda podneti svetsku energetsku krizu?

Izvor: B92, TV Prva

Subota, 16.10.2021.

09:30

Ilustracija: urbans/Shutterstock

Hoće li dizati cene u prodavnicama ili otpuštati radnike da bi smanjila troškove zbog skupljih energenata? Mogu li trgovci da odustanu od dela svoje zarade da se to ne bi desilo? To je Televizija Prva ovog jutra pitala Svetlanu Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije i profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodraga Savić.

"Domaća proizvodnja električne energije bi mogla da pokrije više od 90 posto domaće privrede, mogli bismo da budemo samoodrživi. Ovo bi trebalo da bude prilika za srpsku ekonomiju, kada sve ekonomije sveta vode bitku za što nižu cenu struje", kazala je Budimčevićeva.

Dodala je da podaci pokazuju da je pre pandemije cena struje bila oko 60 evra po megavat-času, te da su se veliki sistemi dogovarali sa dobavljačima i ti ugovorili bili su na godinu ili dve.

"Problem je nastao kod ugovora koji sada ističu, a zbog poremećaja na tržištu, jer neki trgovci hoće da se rukovode cenama na berzi", pojasnila je i istakla da je Vlada Srbije dobro reagovala tokom pandemije, podsetivši da je dato više od 8 milijardi evra za oporavak privrede, te ne bi bilo dobro da sad sav uložen trud padne u vodu.

Prema rečima profesora Savića, poslodavci će otpuštati radnike kad nemaju dobar biznis, kad nisu konkurentni.

"Ne može se u vreme krize poslovati isto kao pre, neko će propasti, ali ne zbog struje. Svako treba da se snađe, jedno od rešenja je da se poslodavci odreknu dela profita", kaže on.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: