Nemački milioneri u strahu: Zbog mogućeg zaokreta ulevo - "beže" u Švajcarsku

Mogući zaokret Nemačke ulevo na današnjim parlamentarnim izborima uplašio je milionere, koji su uoči izbora počeli da premeštaju imovinu u Švajcarsku.

Izvor: novac.jutarnji.hr

Nedelja, 26.09.2021.

13:10

Nemački milioneri u strahu: Zbog mogućeg zaokreta ulevo -
Foto: esfera/Shutterstock

To su naveli bankari i pravnici specijalizovani za poreze.

Dođu li na vlast, socijaldemokrate iz SPD-a, levičari (Die Linke) i zeleni mogli bi na politički dnevni red vratiti uvođenje poreza na bogatstvo i povećanje poreza na nasledstvo, tumače.

"To je znak za uzbunu za superbogate", rekao je za Rojters stručnjak za poresko pravo sa sedištem u Nemačkoj i razgranatim poslovima u Švajcarskoj.

"Preduzetničke obitelji jako su uznemirene", dodao je.

Prebacivanje imovine u Švajcarsku pokazalo je da bogati tu zemlju i dalje smatraju pogodnim mestom za čuvanje bogatstva, uprkos nastojanjima vlade da se reši imidža sigurnog utočišta za milijardere, prenosi Jutarnji list.

Nijedna zemlja nema više inostrane imovine od Švajcarske, a u 2020. priliv je znatno ojačao, slivajući se na račune velikih banaka poput UBS-a, Kredi Svisa i Juliusa Baera.

Politička stabilnost zemlje posebno je na ceni u razdoblju geopolitičkih napetosti i straha od ekonomskih posledica pandemije kovida 19.

Previše crveno?

Depoziti nemačkih domaćinstava i kompanija u bankama u Švajcarskoj porasli su u prvom ovogodišnjem tromesečju za gotovo pet milijardi dolara, na 37,5 milijardi dolara, ne računajući deonice, obveznice i druge finansijske proizvode, pokazuju podaci Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Novije brojke nisu dostupne, ali upućeni kažu da se priliv nastavlja.

"Uknjižio sam natprosečan iznos novog novca, kao i u poslednja tri mjeseca", kaže savetnik za dugogodišnje klijente u velikoj švajcarskoj banci koji uglavnom radi sa Nemcima.

"Mnogi bogataši, naročito preduzetnici, strahuju da će se Nemačka 'pomaknuti' ulevo, kakav god bio izborni rezultat", kaže Florijan Duerselen, šef za Evropu kompanije za upravljanje bogatstvom LGT Switzerland.

Neimenovani švajcarski bankar kaže: "Poznajem puno nemačkih preduzetnika koji žele da imaju rezervnu bazu, uz Nemačku, za slučaj da tamo prevladaju preterano crveni (levi) tonovi."

Traže se saveti

SPD želi ponovo da uvede porez na bogatstvo i poveća porez na nasledstvo, dok zeleni, izgledni koalicioni partner, planiraju više da oporezuju ​​bogatstvo.

Obe stranke planiraju da povećaju porez na dohodak građanima s najvećim primanjima, ali porez na imovinu doneo bi puno više novca, rekao je poreski advokat.

Kaže da beleži pojačanu potražnju za uslugama savetovanja, napominjući i da neki preduzetnici pokušavaju da se zaštite novim ulaganjima preko firmi u Švajcarskoj ili prenosom imovine u fondaciju u Lihtenštajnu.

Švajcarci dele podatke

Puki transfer gotovine na račun u švajcarskoj banci više ne pomaže, budući da Švajcarci, pod ogromnim međunarodnim pritiskom, sada dele podatke o takvim računima sa poreskim vlastima matičnih zemalja klijenata.

"Švicarsku kao finansijsko središte karakterišu stabilnost, pravna sigurnost i visok nivo finansijskih znanja, ali ne nudi nikakvu zaštitu od utaje poreza", rekao je portparol uprave za međunarodne finansije (SIF) u ministarstvu finansija.

Duerselen iz LGT-a rekao je da je nedavno razgovarao sa nemačkim preduzetnikom koji strahuje da bi Nemačka uskoro mogla oštro oporezivati ​​ stranu imovinu ili transakcije, pa je počeo da razmišlja da zaštitu za kapital potraži u Švajcarskoj.

"Lično pretpostavljam da će se prebacivanje značajne imovine u Švajcarsku nastaviti", rekao je.

Proteklih mjeseci se, prema svedočenju neimenovanog političara, desetine bogatih nemačkih preduzetnika raspitivalo za kuće u predgrađima uz Ciriško jezero.

Sa niskim porezima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: