Slovenci će biti prvi na svetu?

Šta planiraju Slovenci?

Izvor: Indikator.ba

Subota, 25.09.2021.

09:21

Slovenci će biti prvi na svetu?
Foto: Tatohra/Shutterstock

Tehnološki park Ljubljana, Ministarstvo ekonomskog razvoja i tehnologije i Javna agencija SPIRIT Slovenija jačaju svoju ulogu u predstavljanju Slovenije na EXPO DUBAI 2020 uvođenjem nezamenljivih tokena (NFT).

Slovenija se tako stavlja na kartu najnaprednijih digitalnih zemalja s razumevanjem razvoja blokčejn tehnologije, koja je jedna od tehnologija budućnosti. Prva zbirka nezamenljivih žetona stvorena je za promovisanje slovenačkih rešenja u ekonomskom području.

NFT će predstaviti kolekciju jedinstvenih digitalnih 3D eksponata i ekskluzivne panoramske fotografije, odnosno fotografije visoke rezolucije od 360 stepeni. NFT u obliku dara ili digitalnog suvenira posetioci će besplatno dobiti prilikom poseta slovenačkom paviljonu EXPO DUBAI 2020, izveštavaju Računalniške novice.

Influenserka ponudila svoju ljubav kao NFT: Zaradila 250.000 dolara FOTO

Na Evropskoj nedelji blokčejna državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja i tehnologije Simon Zajc ponosno je najavio da će Slovenija biti prva država u svetu koja će izdati svoj NFT za promovisanje postignuća ekonomije i turističkih destinacija.

Zajc je dodao da se na ovaj način Slovenija na EXPO DUBAI-ju 2020 predstavlja kao inovativno, digitalno i pametno odredište, čiji se paviljon svakako isplati posetiti zbog jedinstvene zelene fasade, zanimljivog sadržaja, novih poslovnih mogućnosti, a posebno zbog NFT-a, prenosi Indikator.

NFT (token koji se ne može zameniti) je jedinica podataka uskladištena u digitalnoj knjizi nazvanoj blokčejn koja potvrđuje da je digitalna imovina jedinstvena i da se stoga ne može zameniti.

Neverovatne cifre: Da li je NFT trend koji će se zadržati ili balon koji će pući?

NFT-ovi se mogu koristiti za predstavljanje elemenata poput fotografija, video zapisa, zvuka i drugih vrsta digitalnih datoteka.

Tržište NFT-a strahovito raste, a njegov razvoj je izvrsna prilika za predstavljanje digitalnih umetničkih proizvoda i usluga u području ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: