Moguće eksplozije i letenje šrapnela? Pod istragom 30 miliona vozila

Američki istražitelji iz oblasti bezbednosti u saobraćaju otvorili su novu istragu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.09.2021.

08:40

Moguće eksplozije i letenje šrapnela? Pod istragom 30 miliona vozila
Ilustracija: Virrage Images/Shutterstock

Njome je obuhvaćeno 30 miliona vozila različitih proizvođača automobila zbog potencijalno neispravnih "Takatinih" vazdušnih jastuka.

Naime, američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na auto-putevima (NHTSA) pokrenula je u petak inženjersku analizu kojom je obuhvaćeno oko 30 miliona automobila u SAD proizvedenih u periodu od 2001. do 2019. godine, prenosi agencija Rojters koja je imala uvid u jedan vladin dokument.

Proizvođači automobila bili su upozoreni na mogućnost pokretanja istrage koja još nije javna.

Dizelgejt: Suđenje Folksvagenu počelo bez glavnog igrača

U novu istragu su uključena vozila sledećih proizvođača - Honda Motor, Ford Motor, Tojota Motor, Dženeral Motors, Nisan, Subaru, Tesla, Ferari, RACE.MI, Mazda, Dajmler, BMW Krajsler, Porše, Jaguar Land Rover (u vlasnišatvu Tata Motorsa) i drugi.

Tokom poslednje decenije, više od 67 miliona vazdušnih jastuka japanske kompanije "Takata" povučeno je u SAD, a više od 100 miliona u celom svetu, usled defekta koji može da izazove njihovo preterano naduvavanje, dovodeći do eksplozije i rasprskavanja metalnih šrapnela ka vozaču i putnicima u vozilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: