Most, most, tunel, most... Kreće gradnja "od visokog prioriteta za Srbiju"

Ove jeseni počeće radovi na izgradnji auto-puta od Niša do Pločnika.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2021.

12:26

Most, most, tunel, most... Kreće gradnja
Ilustracija: Profimedia

To je prošle nedelje najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o poseti nemačke kancelarke Angele Merkel. Tom prilikom, Vučić se i zahvalio Merkelovoj, koja je, prema njegovim rečima, najzaslužnija za predstojeće radove, budući su oni deo šire ideje izgradnje saobraćajnice simbolično nazvane Auto-put mira, nastale u okviru Berlinskog procesa, delom i na inicijativu Nemačke.

Prema toj zamisli, auto-putem bi se povezao potez od Niša sve do Drača u Albaniji. Stoga ne čudi što u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ocenjuju da je ova saobraćajnica "od visokog prioriteta za Srbiju".

"Cilj izgradnje Auto-puta mira je približavanje regiona Evropskoj uniji, otvaranje novih radnih mesta, transportno povezivanje dva područja, a što bi dodatno doprinelo stabilizaciji odnosa Beograda i Prištine. Auto-put mira povezaće jug Srbije i Prištinu i postaće deo putne mreže koja preko Tirane vodi do Drača. Reč je o prioritetnom infrastrukturnom zadatku koji omogućava ekonomski i socijalni razvoj zemlje", poručuju u Ministarstvu za B92.net.

Od Niša do Pločnika, od Pločnika do Merdara: 88 mostova i 35 tunela

Ukupna dužina trase od Niša do Merdara iznosi 77 kilometara, a sastoji se od dva sektora.

Sektor 1 (dug 39,5 kilometara) ide od Niša do Pločnika i podeljen je na pet deonica:

- Deonica 1 (5,5 kilometara) počinje na postojećoj petlji "Merošina (Prokuplje)" na koridoru autoputa E-75 i završava se posle planirane petlje "Merošina- istok";

- Deonica 2 (8,8 kilometara) počinje posle petlje "Merošina-istok" i završava se pre planirane petlje "Prokuplje-istok";

- Deonica 3 (12,8 kilometara) prolazi kroz građevinsko područje Prokuplja. Po izlasku iz tunela u severozapadnom delu Prokuplja, koridor se vraća u dolinu reke Toplice. Deonica obuhvata planirane petlje "Prokuplje - istok" i "Prokuplje - zapad";

- Deonica 4 (5,6 kilometara) počinje u dolini reke Toplice po izlasku koridora auto-puta iz građevinskog područja Prokuplja i završava se neposredno posle planirane petlje "Beloljin";

- Deonica 5 (6,8 kilometara) počinje posle planirane petlje "Beloljin" i završava se u blizini parkirališta Pločnik.

"Početak radova na izgradnji prve deonice planiran je u novembru 2021. godine. Izgradnja deonica 2, 3 i 4 predviđena je da ide sukcesivno i početak radova očekuje se tokom 2022. godine", najavljuju u Ministarstvu.
Foto: Ministarstvo graðevinarstva, saobraæaja i infrastrukture
Sektor 2 (dug 37,6 kilometara) ide od Pločnika do Merdara, a sastoji se od još tri deonice:

- Deonice 6, 7 i 8 počinju u blizini parkirališta Pločnik i završavaju se na administrativnom prelazu "Merdare".

"Na auto-putu Niš-Merdare je predviđena izgradnja 88 mostova, 7 denivelisanih raskrsnica i 35 tunela", napominju u Ministarstvu za naš portal.

Podsetimo, Vlada je 2018. godine donela zaključak kojim se projekat izgradnje auto-puta E-80, Niš-Merdare, prepoznaje kao projekat izgradnje i rekonstrukcije javne linijske saobraćajne infrastrukture od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: