Srbija u ovoj godini završava "najrevolucionarniji projekat"

Godina 2021. proglašena je evropskom godinom železnice.

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

12:31

Srbija u ovoj godini završava
Ilustracija: Borislav Bajkic/Shutterstock

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović poručio je da je ova godina za srpske železnice izuzetno važna, jer će u ovoj godini biti završen najrevolucionarniji železnički projekat u srpskoj istoriji – brza pruga od Beograda od Novog Sada, na kojoj će najmoderniji vozovi saobraćati brzinama od 200 kilometara na sat.

Dodao je da je za Srbiju svaka naredna godina, godina železnica, jer ulaganjem u obrazovanje razmišljamo o budućnosti našeg školstva i naše železnice u narednih 50 godina.

On je danas uputio čestitke povodom Dana železničara Srbije, koji se obeležava 15. septembra.

"Imaćemo praktično jedan grad, Beograd i Novi Sad će se spojiti"

"Svim radnicima u železnici - onima koji počinju svoje karijere, a posebno onima koji završavaju svoj radni vek, želim da se zahvalim za to što su i u najtežim vremenima za železnice u Srbiji, kada je ovaj sistem bio potpuno zanemaren, a ta vremena su sada iza nas, uložili trud i nisu izgubili veru da srpske železnice mogu da postanu broj jedan u ovom delu Evrope. Hvala vam na tome i neka vam je sa srećom vaš dan – Dan železničara u Srbiji", izjavio je Momirović, saopštilo je Ministarstvo.

Prema njegovim rečima, znatna finansijska sredstva biće izdvojena za povećanje kvaliteta nastave i uvođenje dualnog obrazovanja, kako bi mladi železničari što spremniji stupali na radna mesta.

"U Beogradu ćemo oformiti Regionalni železnički trening centar sa najmodernijim simulatorima za obuku mašinovođa, koji će pratiti unapređeni obrazovni profili u skladu sa budućim potrebama železnice u Srbiji. Biće ovo regionalni centar, gde će se edukovati najbolji inženjeri u regionu", rekao je ministar i naglasio da velike investicije u modernu železnicu moraju da prate i investicije u obrazovanje budućih železničkih kadrova i edukaciju zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: