"Nisam kriv što se 20 godina nije pričalo" VIDEO

Sladoledi sa pesticidima stigli su i u Srbiju. Uvezeni su iz zemalja EU.

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2021.

08:45

Foto: Printskrin, TV Prva

Šta tačno sadrže sladoledi koje moramo da uništimo i koliko su opasni? Da li je pojačana kontrola drugih prehrambenih proizvoda?

Na tu temu za Televiziju Prva govorio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

"Mi radimo svoj posao, zato smo i plaćeni - da sve ono što može da ugrozi bezbednost - da to pronađemo i sklonimo. Ja nisam kriv što se 20 godina o bezbednosti hrane nije pričalo i što nismo imali alate", poručio je Nedimović.

Tri sladoleda su sporna, podsetio je.

"Problem je ako dođe do povećanog konzumiranja, a to znači da neko pojede 20 kilograma sladoleda dnevno", kazao je.

Neke zemlje, poput Belgije, ne kategorišu ove proizvode kao štetne i puštaju ih u prodaju, napomenuo je ministar.

Podsetimo, sa našeg tržišta počelo je povlačenje sladoleda M&M, Snickers i Twix sa povećanim nivoom etil-oksida. Same kompanije su, kazali su u Ministarstvu poljoprivrede, već dobrovoljno počele sa povlačenjem spornog lota (0013925497). Uvoznik za Srbiju je Mars Balkan Ist Nami.

U Upravi za veterinu naveli su da je 2. avgusta, u 17:38 sati, od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) Ministarstvo poljoprivrede Srbije dobilo obaveštenje kao dodatnu informaciju da sladoled uvezen iz Francuske sadrži stabilizator "Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800" - etil oksid iznad dozvoljenih granica, koji je prva detektovala Španija.

"Ovo neće biti na tržištu dok se ne otklone nedostaci", naglasio je ministar Nedimović.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: