"Industrijska zona gotova sledeće godine"; "Treba više da se oslanjamo na domaće znanje"

Premijerka Ana Brnabić obišla je danas industrijsku zonu Kosančić u opštini Bojnik, koja će, kako očekuje, biti završena 2022. godine.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.08.2021.

16:47

Ilustracija: Depositphotos, akarelias

Premijerka je navela da je Evropska unija u taj projekat uložila milion evra, a da je iz državnog budžeta dato dodatnih 219.000 evra.

Kako je navela, tim je sredstvima urađeno prvo komunalno opremanje "onoga što će biti industrijska zona u Bojniku".

Brnabić je navela da je završeno 50 odsto posla i da preostalih 50 odsto treba da finansira lokalna samouprava, ali da će se videti koliko to Bojnik može da "izgura".

Ukoliko to ne bude mogla, videće se koliko Ministarstvo privrede može da pomogne iz budžeta kako bi se završilo komunalno-infrastrukturno opremanje, a industrijska zona Kosančić pripremima za nekog stranog investitora, objasnila je.

Poručila je, međutim, da Srbija treba više da se oslanja na domaće znanje i sposobnosti jer, kako je navela, u Bojniku ima 1.650 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

"Treba da vidimo šta je to što možemo da uradimo da pomognemo vama da ojačate, šta je to što još kroz podsticaje možemo da vam damo za sadni materijal, dodatnu edukaciju, elektrifikaciju polja, navodnjavanje - sve ono što vašu proizvodnju može da učini konkurentnijom i održivijom, pa onda da vi ustvari budete korisnici ove industrijske zone. To je ono na čemu moramo da radimo svaki dan", kazala je Brnabić.

Navela je i da Jablanički okrug može da bude jedan od ključnih turističkih centara Srbije i dodala da će svemu tome doprineti i incijativa "Otvoreni Balkan" i sve ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorio prilikom posete Skoplju.

"Veliki deo proizvoda koji odavde idu, idu u Severnu Makedoniju. Odavde će naši privrednici najviše koristi imati zahvaljujući inicijativi 'Otvoreni Balkan'. Jasna je perspektiva pred nama, znamo šta treba da uradimo, guramo dalje i budite ne samo strpljivi već se i borite zajedno sa nama jer od svakog od nas zavisi kako će izgledati naša zemlja", poručila je Brnabić.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je podsetila da je u Bojniku bila pre skoro dve godine i da joj je tada dodeljena plaketa za doprinos zbog projekta industrijske zone Kosančić.

"Stvarno sam se potrudila da pomognemo da dobijete ovih milion evra za agrobiznis zonu u Kosančiću koja je vrlo važna. Međutim, da bismo svi bili ponosni i zadovoljni, a ne da bismo delili plakete jedni drugima, mi moramo ovo da realizujemo jer od ovoga vi morate da imate direktnu korist", istakla je Joksimović.

Navela je da na tome mora da radi i lokalna samouprava, a ne da se sve čeka iz Beograda.

"Svi zajedno da radimo i da vidimo kako možemo da oživimo ovaj veliki projekat. Dobra stvar je da je ovih milion evra zaista namenski potrošeno, urađene su pristupne saobraćajnice i sve što je bilo neophodno od infrastrukture da bi investitori ovde došli", rekla je Joksimović.

Navela je i da je reč o površini od 53 hektara od kojih će 33 hektara biti poljoprivredno zemljište, dok je ostatak namenjen za industrijska postrojenja.

"Ovo je jedna od razvojnih šansi opštine Bojnik jer se većina stanovništva tu bavi poljoprivredom, a da bismo to unapredili moramo da dovedemo investitore. To je veliki zadatak za sve nas", rekla je Joksimović.

Zahvalila je EU koja je izdvojila miliona evra, navodeći da to nije malo ni za velike gradove, a kamoli za manje mesto kao što je Bojnik.

"Verujem da ćete svi uložiti svoje napore da od ovoga vi i vaša deca imate korist i da možete da ostanete ovde i živite bolje. Mi vam obećavamo da ćemo i dalje raditi sve što je do nas da pomognemo, ali vas molim da svi budemo aktivni i da ne čekamo samo šta će neko da donese, već da posebno lokalna samouprava i predsednik opštine urade svoj deo posla jer to je ono kako možemo da realizujemo projekte", rekla je Joksimović.

Najavila je da kreće nova perspektiva EU PRO, odnosno podrška Evropske unije lokalnom razvoju.

"Jablanički okrug je do sada prilično dobro koristio ova sredstva. Sada idu novi pozivi gde će biti više od 45 miliona evra na raspolaganju i pozivam sve opštine u Jablaničkom okrugu da pripremaju ovako dobre projekte, posebno one koji su vezani za održivu poljoprivrednu proizvodnju i da pokrenemo ovaj kraj", rekla je Joksimović.

Otpravnica poslova u Delegaciji EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar rekla je da je cilj projekta u koji je EU investirala milion evra da se privuče više investitora i poveća broj radnih mesta i ekonomski kapacitet ne samo opštine Bojnik, već i celog tog kraja.

Predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadović rekao je da rukovodstvo te opštine ulaže ogromne napore jer, kako kaže, žele da ostanu upamćeni po tome da su Bojnik uspeli da izvedu iz 40 najnerazvijenih opština u Srbiji.

"Da bismo to uradili, danonoćo radimo i pripremamo razne projekte koje želimo da realizujemo kako sa prekograničnom saradnjom sa Bugarskom, tako i s našim ministarstvima. Jedan od uspešnih projekata koje smo uradili je upravo ovaj u Kosančiću. Ovo je mesto koje će, nadam se, biti preporod za našu opštinu jer ovde očekujemo nove pogone, nova radna mesta i nove investicije", rekao je Nenadović.

"U Jablaničkom okrugu manje nezaposlenih, ali su plate niske"

Nezaposlenost u Jablaničkom okrugu je zahvaljujući investicijama koje smo doveli, ali i podršci domaćim preduzetnicima, privrednicima i poljoprivrednicima, smanjena na 7,5 odsto, izjavila je danas premijerka.

Navela je da je to čak manje od republičkog proseka, ali da je problem što su plate u Jablaničkom okrugu niske.

Brnabić je rekla da su u tom okrugu plate najniže u opštini Bojnik, gde je, inace, prosečna plata 44.500 dinara, dok su najviše u Medveđi oko 58.000 dinara.

Dodala je da je prosečna plata na republičkom nivou preko 65.000 dinara.

"Rasle su i ovde plate, ali moramo da radimo još više i brže i zbog toga sam danas posetila Jablanički okrug, koji ima neverovatne turističke potencijale", reka je Brnabić novinarima tokom boravka u opštini Bojnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: