Hrvati odlučili: Tesla na kovanicama

Odlučeno je koji će motivi biti na hrvatskim kovanicama evra.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.07.2021.

15:47

Hrvati odlučili: Tesla na kovanicama
Ilustracija: Melinda Nagy/Shutterstock

Na svim kovanicama hrvatskog evra podloga će biti "šahovnica", mapa Hrvatske će biti na novčiću od dva evra, kuna na kovanici od jednog evra, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od pet, dva i jednog centa.

To je odlučeno na sastanku Nacionalnog veća za uvođenje evra u Hrvatsku, prenosi index.hr.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić je, komentarišći uticaj koji će uvođenja evra imati na cene i plate, rekao da se do sada pokazalo da je u svim zemljama nakon uvođenja evra "standard porastao, odnosno, da su plate rasle brže nego cene".

"Nema nikakvog razloga da se ne očekuje, ako je u svim članicama bilo tako, da tako ne bude i u Hrvatskoj", dodao je on.

Prosečna plata će, kako je naveo, rasti u zavisnosti od produktivnosti i uspeha ekonomija, a da bi se dala ocena o rastu zarada potrebno je, po njegovom mišljenju, da prođe pet godina od uvođenja evra.

Očekuje da će s uvođenjem evra doći i do porasta cena, a kako bi se to kontrolisalo biće uspostavljeni određeni mehanizmi:

"Prvenstveno transparentnost. Ono što će se zahtevati je da svi objavljuju cene i u kunama i u evrima šest meseci pre uvođenja i nakon uvođenja evra... što će pomoći ljudima da vide transparentno cene i da u trenutku same konverzije koja će biti 1:1 neko ne iskoristi taj trenutak da promeni cene", rekao je Vujčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: