Stranaca u Beogradu ima sve više: Iznajmljuju stanove od 700 do nekoliko hiljada evra

Koronavirus je prošle godine zaustavio kretanje i dolazak stranaca u Srbiju, ali se ovog leta situacija poboljšava, što dokazuju i statistički podaci.

Izvor: B92

Sreda, 28.07.2021.

12:20

Stranaca u Beogradu ima sve više: Iznajmljuju stanove od 700 do nekoliko hiljada evra
Foto: Grand Warszawski/Shutterstock

Po njima, stranci se vraćaju u Beograd kako bi živeli i radili i tom prilikom iznajmljuju stanove čija mesečna kirija iznosi od 700 evra pa sve do nekoliko hiljada evra.

"Ako sagledamo godinu koja je iza nas, tražnja za stanovima je bila na minimalnom nivou zbog pandemije. Sadašnje stanje na tržištu je mnogo bolje i tražnja se značajno aktivirala i porasla jer su ljudi ponovo počeli da rade iz kancelarije, vraćaju se studenti, dok strani državljani traže stanove poslovno u Beogradu. Konkretno u City Expertu potražnja stranaca je porasla za čak 40 odsto i oni su spremni da plate kiriju više od 700 evra mesečno", kaže agentkinja za izdavanje nekretnina kompanije Siti ekspert (City Expert) Dijana Denčev.

Za nov stan u Beogradu od 650 do skoro 10.000 evra po kvadratu

Prema njenim rečima, stranci najčešće traže stanove koji su na popularnim lokacijama, poput Beograda na vodi ili A bloka jer su to takozvani kondominijumi koji u okviru kompleksa imaju i dodatne sadržaje, poput bazena, teretana i sauna. Dodaje da su vrlo popularni i luks stanovi mahom na Dedinju u okviru opštine Savski venac, zbog blizine ambasada i stranih škola gde bi se školovala njihova deca.

Kako kaže, stranci koji dolaze u Beograd dele se u više grupa, od onih koji su na visokim pozicijama u stranim kompanijama, programera pa sve do onih koji dolaze kao radnici na gradilištu.

Novi trend na srpskom tržištu nekretnina, ali samo za one sa dubljim džepom

"Ona grupa stranaca koja je na visokim pozicijama u stranim kompanijama dolazi da radi u Beograd sa porodicom i zato traže veće stanove u blizini stranih škola gde će se školovati deca. Oni uglavnom ostaju u Beogradu duže od godinu dana", kaže Denčev.

Dodaje da postoji i velika grupacija stručnjaka za informacione tehnologije iz inostranstva koji traže manje stanove jer dolaze sami i traže odlično opremljene stanove u popularnim kompleksima koje menjaju na šest meseci, dok su tu i radnici na gradilištima koji traže stanove blizu posla, više njih živi zajedno u jednom stanu i tu su dok ima posla, navodi se u saopštenju ove agencije.

Kvadrat najskuplji u Beogradu na vodi - skoro 10.000 evra

"Cena kirija ovakvih stanova varira, ali se kreće od 700 pa sve do nekoliko hiljada evra na mesečnom nivou", ističe Denčev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: