Danas se "spaja Hrvatska": Šta znamo o jednom od, za komšije, najvažnijih projekata?

Podizanjem poslednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije, Pelješki most biće večeras potpuno spojen od Komarne do Brijeste.

Izvor: Index

Sreda, 28.07.2021.

09:10

Danas se
Pelješki most u izgradnji, oktobar 2020; Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

To označava dugo očekivano povezivanje teritorija Hrvatske.

Jedan od najvažnijih projekata u hrvatskoj istoriji

"Pelješki most je najvažniji i najveći infrastrukturni projekt koji trenutno sprovodimo u Hrvatskoj, a ono što nas posebno raduje jeste da se svakim danom sve više bližimo njegovoj realizaciji. Njime naša zemlja konačno spaja svoju teritoriju i danas slobodno možemo reći da je vlada ostvarila dugo željeni san od kog su mnogi želeli da odustanu", istakao je za Hinu ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković.

Dodao je kako se značaj Pelješkog mosta ne ogleda samo u simboličkom smislu već i građevinskom, budući da će se svrstati među najveće građevine tog tipa izgrađene u Evropi tokom ovog veka.

"Sam most je izrazito kompleksan građevinski zahvat, ali ne zaostaje ni preostali deo projekta, odnosno pristupni putevi kroz poluostrvo Pelješac i obilaznica Stona. Reč je o deonici dugoj više od 30 kilometara koja podrazumeva potpuno novu trasu na kojoj traju radovi na dva vijadukta, tri mosta i četiri tunela, od kojih je tunel Debeli breg peti najduži tunel u Hrvatskoj. Na gradilištu su do sada probijena tri od četiri tunela, a tempo radova je zadovoljavajući te očekujemo da će pristupni putevi u celosti biti gotovi na leto sledeće godine, čime ćemo dovršiti dugo očekivani projekt saobraćajnog povezivanja krajnjeg juga naše zemlje", rekao je Butković.

U februaru 2017. vlada je usvojila odluku o finansiranju projekta Putna povezanost s južnom Dalmacijom, koja je vezana za izgradnju Pelješkog mosta, projektnu dokumentaciju i sufinansiranje sredstvima Evropske unije. Ta je odluka bila preduslov za realizaciju ključnog projekta koji će obeležiti naredne godine, piše Index.

Ali i pre toga, još u maju 2013. godine, Evropska komisija naručila je predstudiju izvodljivosti koja je pokazala da je Pelješki most najbolje rešenje kako bi se povezao jug Hrvatske s ostatkom države.

Najveći infrastrukturni projekat finansiran iz EU fondova

"Hrvatske ceste" izradile su Prijavu velikog projekta (Major Project Application, tzv. aplikacija) za projekt Putna povezanost s južnom Dalmacijom, da bi vlada "Odluku o finansiranju projekta Putna povezanost s Južnom Dalmacijom" propratila rečima da se time jača saobraćajna povezanost Dalmacije sa ostatkom zemlje, što je ujedno i deo Strategije saobraćajnog razvoja Republike Hrvatske za period 2014. do 2030.

Radilo se o najvažnijem geostrateškom projektu u Hrvatskoj. Projekat koji je uključivao nekoliko faza, od kojih je najvažnija izgradnja Pelješkog mosta, sam po sebi je obiman. Budući da je posao velik i u njemu se vrti velik novac, znalo se da će biti i problema.

Ukupna vrednost projekta procenjivala se na 420.3 miliona eura i uključuje izgradnju mosta, pristupnih puteva i obilaznice Stona.

Nakon što je Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture primilo potvrdu JASPERS-a, nakon razmatranja projektne dokumentacije (tehničke, financijske i okolišne), da je projekt dobro pripremljen te da je prijava uredna, Evropska komisija je donela Odluku o prihvatanju sufinansiranja projekta, i to u iznosu od 357 miliona eura. JASPERS je, podsećanja radi, partnerstvo Evropske komisije (Glavna uprava za regionalnu politiku), Evropske investicijske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Kreditanstalt für Wiederaufbau, a reč je o instrumentu tehničke pomoći državama članicama EU kojima se pruža potrebna podrška za izradu visokokvalitetnih velikih projekata koji će se sufinansirati iz fondova EU.

Objavom konkursa za odabir izvođača radova na Pelješkom mostu i izgradnju pristupnih puteva označen je početak najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj finansiranog iz fondova Evropske unije.

Ne treba zaboraviti ni da su desetine miliona kuna potrošene za otkup zemljišta za gradnju mosta i pristupnih puteva od lokalnog stanovništva.

Tri ponude za gradnju, pobeda Kineza

U januaru 2018. od pristigle tri ponude na konkursu za gradnju mosta, "Hrvatske ceste" objavljuju da je za sklapanje ugovora o javnoj nabavki odabrana ona Zajednice ponuđača: China Road and Bridge Corporation, CCCC Highway Consultants Co. Ltd., CCCC Second Highway Engineering Co. Ltd. i CCCC Second Harbour Engineering Co. Ltd, sa cenom ponude u iznosu od 2.081 milijarde kuna bez PDV-a te rokom završetka radova od 36 mjeseci.

Kinezi su posao dobili ispred austrijskog Strabaga i zajednice ponuđača koju su činile jedna italijanska i turska tvrtka. Kineska ponuda je bila najpovoljnija i zato su dobili posao.

Gradnja mosta izazivala je mnoge žalbe, ali i probleme sa BiH, koja se žalila da Hrvatska ovime ugrožava "pravo BiH na pristup otvorenom moru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: