Ima je skoro svaka kuća u Srbiji, a već se nagađa koliko će poskupeti VIDEO

Mnogima dan bez kafe ne može da počne, ali će ona uskoro više koštati.

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2021.

09:19

Ima je skoro svaka kuća u Srbiji, a već se nagađa koliko će poskupeti VIDEO
Ilustracija: Robert Petrovic/Shutterstock

Povećale su se cene sirove kafe, pa se tako očekuje da će cene biti veće i u maloprodaji. Šta je glavni razlog za to - transport ili manjak radnika?

Gost Televizije Prva tim povodom bio je Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju.

"Nalazimo se u samom vrhu po potrošnji kafe - 4,4 kilograma se troši po stanovniku. Cena se nije menjala 4 godine, iako je akciza povećana, ali su rast akcija amortizovali sami proizvođači kafe", podsetio je Bogunović.

Stižu nova poskupljenja: Evo šta ćemo sve plaćati više

Ova godina, ipak, specifična je - i to ne samo zbog pandemije.

"Na cenu utiče i situacija u Brazilu. Slično se desilo i 1978. godine. Naime, imali smo jedan jako hladan talas i rod je drastično podbacio. Brazil snabdeva jednu trećinu svetske potrebe za kafom", navodi sagovornik pomenute televizije.

Kako dodaje, proizvođači i dalje rade sa zalihama.

Cena ulja u Srbiji nastavlja da divlja, jedan mesec će biti odlučujući

"Prve veće nabavke možemo očekivati krajem avgusta ili u septembru. Tada će se najverovatnije dešavati i korekcija cena. Može da se pretpostavi da će poskupljenje biti 10 do 12 dinara po 100 grama kafe", kazao je Bogunović.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: