Za premijera imenovali milijardera: Očekuju da reši ekonomske probleme

Nakon konsultacija sa raznim parlamentarnim blokovima, predsednik Libana Mišel Aun imenovao je novog premijera koji će se nositi sa ekonomskim teškoćama zemlje.

Izvor: Index

Ponedeljak, 26.07.2021.

18:12

Za premijera imenovali milijardera: Očekuju da reši ekonomske probleme
Ilustracija: Photology1971/Shutterstock

To je saopšteno iz predsednikovog kabineta.

Nadžib Mikati, 66-godišnji milijarder i poslovni čovek koji je dvaput bio premijer, 2005. pa 2011. godine, dobio je 72 glasa potrebna za formiranje nove vlade.

Mikatija, koji potiče iz severnog lučkog grada Tripolija, imenovali su glavni parlamentarni blokovi u zemlji, uključujući proiranski šiitski pokret Hezbolah.

Hrišćanske libanske snage i Aunov slobodni patriotski pokret nisu imenovali kandidata za to mesto.

Zadatak novog premijera biće formiranje uglavnom tehnokratske vlade, koja mora što pre da odgovori na ekonomsku krizu, najtežu u Libanu od završetka građanskog rata 1990. godine, prenosi Index.

Prema Ustavu, predsednik se mora savetovati sa različitim blokovima u parlamentu pre nego što pozove premijera da sastavi novu vladu.

Dana 15. jula mandatar Said Hariri odstupio je, pozivajući se na političke sukobe.

Prelazni premijer Hasan Dijab podneo je ostavku nakon ogromne eksplozije sa tragičnim posledicama u bejrutskoj luci 4. avgusta.

Libanski predsednik trebalo bi da bude hrišćanski maronit, premijer sunitski musliman, a predsednik parlamenta šiitski musliman, prema nepisanom sporazumu o uspostavljanju ravnoteže u multikonfesionalnoj državi koji datira iz 1943. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: