Tržište eksplodiralo: Kina i životna sredina nemaju više nikakav uticaj?

Vrednost bitkoina porasla je u nedelju uveče i prvi put nakon sredine juna prešla 39.000 dolara jer je tržište počelo da se oporavlja nakon nedavne prodaje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.07.2021.

12:15

Tržište eksplodiralo: Kina i životna sredina nemaju više nikakav uticaj?
Foto: Things/Shutterstock

Kriptovalutom se u 23:05 prema njujorškom vremenu trgovalo po ceni od 38.059,84 dolara. Prema podacima Koindeska, vrednost je porasla za gotovo 11 odsto u odnosu na isto vreme 24 sata ranije. Bitkoin je prethodno dosegao nivo od 39.544,29 dolara, najvišu od 16. juna ove godine, piše Si-En-Bi-Si.

Oporavak bitkoina povećao je i vrednost drugih kriptovaluta pa je iter porastao za 5.9 posto, na 2.299,55 dolara. Celo tržište kriptovaluta poraslo je u 24 sata do nedelje uveče za 114 milijardi dolara, pokazuju podaci Koin market kepa (CoinMarketCap). Oporavak se dogodio nakon što je bitkoin nedavno usled globalne rasprodaje pao ispod 30.000 dolara, što je podstaklo strahove da bi mogao da potone i dublje.

"Mislim da smo videli razdoblje akumulacije na 29.000 do 30.000 dolara, što ukazuje na robusnost i potencijalni pomak bitkoina prema 40.000 dolara", rekao je Vidžaj Ajar, voditelj poslovnog razvoja na berzi kriptovaluta Luno.

Gde će biti bitkoin za 50 godina?

Izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi, izvršni direktor Tesle Ilon Mask i izvršna direktorka ARK Investa Keti Vud nedavno su govorili na pomno praćenoj bitkoin-konferenciji pod nazivom "The B-Word". Mask je rekao da će Tesla verovatno ponovo početi da prihvata bitkoin u prodaji svojih vozila jer se veći udeo rudarenja bitkoina prebacuje na obnovljivu energiju. U maju je kompanija Tesla obustavila prodaju vozila korišćenjem kriptovalute zbog zabrinutosti oko "brzo rastuće upotrebe fosilnih goriva za rudarenje bitkoina", prenosi Index.

Rudarenje bitkoina je energetski intenzivan postupak stvaranja novih valuta, koji uključuje rešavanje složenih matematičkih problema. Računarska snaga potrebna za to takođe troši puno energije.

"Mask podstakao tržište"

"U Kini se trgovina oporavila, a to što su govorili Ilon, Džek i Keti je podstaklo tržište", kaže za Si-En-Bi-Si Aleks Bramer iz Luksor majninga, baze kriptovaluta za napredne rudare.

Bilo je i drugih naslova koji su podstakli potražnju za bitkoinom. Amazon želi svom odeljenju za plaćanja da pridoda stručnjake za digitalnu valutu i blokčejn, što sugeriše da bi mogao pomnije proučiti bitkoin i druge kriptovalute. Portparol Amazona rekao je da je kompanija "nadahnuta inovacijama koje se događaju u prostoru kriptovaluta i istražuje kako bi to moglo izgledati na Amazonu".

Šta možeš sa bitkoinom u Srbiji? Da kupiš stan, na primer

Ovi potezi doprineli su i takozvanom šort skvizu (short squeeze), ističe inženjer rudarenja bitkoina Brendon Arvanagi. Investitori koji "šortaju" bitkoin klade se da će cena još pasti. Ali ako cena poraste, ovi investitori nastoje da smanje gubitke i napuste svoje "šortane" pozicije, što pomaže postizanju još veće cene.

"Mislim da je skok vrednosti posledica preteranog šortanja", objasnio je Ajar iz Lunoa.

U međuvremenu, neki problemi oko cene bitkoina počeli su da se raščišćavaju. Tokom posljednjih nekoliko meseci Kina je obnovila svoje mere protiv kriptovaluta usmerenih na rudarenje i trgovinu. A zabrinutost zbog ugljeničnog otiska rudarenja bitkoina počinje slabiti.

Bramer iz Luksor majninga rekao je da su nesigurnost oko uticaja rudarenja na okolinu i kineske regulatorne zabrinutosti "istrošene", zaključuje Si-En-Bi-Si.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: