Crnogorci odlučili: Posle socijalnih bonova na red došle osnovne namirnice

Vlada Crne Gore je donela Odluku o maksimalnoj maloprodajnoj ceni pšeničnog belog hleba na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja.

Izvor: cdm.me

Petak, 23.07.2021.

08:37

Crnogorci odlučili: Posle socijalnih bonova na red došle osnovne namirnice
Ilustracija: TexBr/Shutterstock

Cilj donošenja odluke je sprečavanje daljeg rasta cene pšeničnog belog hleba, čime bi se u određenoj meri smanjilo opterećenje na standard građana, a da se pri tome ne smanji motivacija preduzetnika za daljim razvojem i obavljanjem delatnosti kako trgovaca, tako i proizvođača, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

"U godini socijalne pravde, osim što smo uveli dečji dodatak, pokrenuli projekat turističkih vaučera, pokrenuli inicijativu za ispitivanje rada zaposlenih u socijalnoj delatnosti, uveli socijalni bon kao pomoć našim građanima da prebrode krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, ograničili smo i maloprodajnu cenu pšeničnog belog hleba. Sve ovo nije moguće uraditi ako nemamo zajedničku viziju i cilj, a to je društvo jednakih šansi. Cilj je da način pomaganja građanima bude vidljiviji i da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija“, izjavio je ministar Jakov Milatović, prenosi portal CdM.

Kako su naveli, ograničavanje cene samo pšeničnog belog hleba, kao osnovne vrste hleba, štiti se standard građana, a naročito najugroženijih socijalnih slojeva, pri čemu se ne deluje represivno na cenu ostalih vrsta pekarskih proizvoda.

Stiglo na naplatu: Hoće li se dići Crna Gora?

"Ovom odlukom utvrđuje se maksimalna cena pšeničnog belog hleba, radi sprečavanja nastanka težih ekonomskih i društvenih posledica, izazvanih epidemijom kovida 19. Pšeničnim belim hlebom tip – 500 smatra se hleb sa sledećim osnovnim sastojcima: pšenično brašno tip – 500, voda, kuhinjska so, kvasac, emulgatori i aditivi", dodaje se u saopštenju.

Ističu da maksimalna maloprodajna cena vekne pšeničnog belog hleba tip 500 – od 500 do 600 grama iznosi 0,50 evra po komadu, dok od 300 do 400 grama iznosi 0,40 evra po komadu.

"Privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koji se bave prometom hleba iz člana 2 ove odluke, dužna su da obrazuju cene u skladu sa ovom odlukom. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, a primenjivaće se do 31. decembra 2021. godine", poručuje se u saopštenju.

Napominju da je Milatović kazao da je Vlada usvojila Informaciju o postupanju sa oko 64 hiljade litara jestivog ulja kojom se nalaže nadležnim institucijama da sprovedu aktivnosti kako bi ulje bilo podeljeno socijalno ugroženom stanovništvu.

On je rekao da su, pored programa socijalnog bona, koji je ranije najavljen od Ministarstva finansija i socijalnog staranja, ovo dodatne mere kojima se reaguje na nagli skok cena osnovnih proizvoda.

Crnogorci vraćaju Miločer Karađorđevićima? Opozicija: Njihovi preci su okupirali Crnu Goru

"U jeku evidentnog porasta cena osnovnih životnih namirnica na globalnom nivou, Vlada prikuplja podatke i analizira marže u trgovinama, kako bi u skladu sa tim nastavila efikasno da reaguje", zaključio je Milatović.

Kako su saopštili iz ovog ministarskog resora, ovo je dokaz da se u vremenu krize “ponašamo odgovorno, ne smanjujući plate i penzije, pomažući socijalno ugroženim kategorijama stanovništva”.

“Cilj je da krizu prebrodimo na način da oni koji najmanje mogu ne trpe njene posledice”, poručuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: