"Gradićemo najsavremeniju prugu za istraživanje, koštaće preko 20 miliona evra" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u obilasku Šumadijskog okruga. Ovom prilikom posetio je i Kragujevac.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 22.07.2021.

11:05

Default images

Predsednik je posetu započeo obilaskom pogona kompanije Simens mobiliti u Cerovcu kod Kragujevca. On je održao sastanak sa čelnicima kompanije, a potom obišao i pogon za proizvodnju elemenata za šinska vozila.

"O ovome smo sanjali", istakao je Vučić prilikom obilaska pogona.

Predsednik se upoznao sa procesom proizvodnje, porazgovarao sa radnicima i pitao ih kakvi su uslovi rada u fabrici. Istakao je da Simens pravi i vozove za regionalne pruge koji su potrebni Beogradu za linije, na primer, do Lazarevca i drugih prigradskih mesta.

"Simens je sjajan, a imaćemo i druge fabrike u Srbiji koje će da proizvode tramvaje i vozove", kazao je Vučić tokom obilaska.

Kaže da su Nemci veoma zadovoljni radnom snagom u Šumadiji i da zato posebno ulažu u Tehničku školu i Univerzitet u Kragujevcu, u okviru dualnog obrazovanja.

"Moramo dodatno da pojačamo dualno obrazovanje u Srbiji", dodao je predsednik.

Nemačke kompanije zapošljavaju više od 70.000 ljudi u Srbiji, rekao je on. Prilikom posete pogonima ove kompanije, Vučić je saznao da je u Simensu u Kragujevcu prosečna mesečna plata zavarivača 70.000 dinara i prokomentarisao da je to više od prosečne plate.

Vučić se zatim obratio okupljenima i odgovarao na pitanja novinara.

"Danas sam posebno ponosan jer, kada sam bio ovde pre dve ili tri godine, skoro ništa od ovoga nisam mogao da vidim i sve je delovalo nestvarno, a i cela priča je pomalo neubedljivo izgledala. Međutim danas, slušajući sve ove ljude, uverio sam se koliko snage, znanja i pameti imamo. Uverio sam se i u to šta sve možemo da dobijemo od naših nemačkih prijatelja", rekao je Vučić.

Kako je najavio, biće izgrađeno i 1,4 kilometra najsavremenije pruge za istraživanje, te da će samo to koštati više od 20 miliona evra.

"Ovde će biti i razvojno-istraživački centar Simensa jer želimo da pokažemo našim nemačkim prijateljima da smo pouzdan partner i da kada nešto obećamo, mi to uradimo", dodao je Vučić istakavši da je ovo za Srbiju od ogromnog značaja.

On je citirao i našeg slavnog naučnika Nikolu Teslu. "Nije mi žao što su ukrali moje ideje, nego što nisu imali svoje", rekao je, naglasivši da je njemu žao što nismo mogli da uradimo ovakve fabrike mnogo ranije.

Dodao je da se i danas pita "kako je moguće da smo za tako kratko vreme uspeli da toliko napredujemo" i tvrdi da je siguran da ćemo i na ulicama naših gradova moći da vidimo i tramvaje i vozne kompozicije koje će izlaziti iz ove fabrike.

Predsednik je izjavio da investicije pokazuju koliko se Srbija promenila i koliko se razvija u dobrom smeru.
Obilasku prisustvuju ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Kragujevca, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predstavnici Simensa i ambasade Nemačke.

U Simensovim pogonima rade 894 zaposlena koji proizvode šinska vozila, a krajem prošle godine sa proizvodnih linija izašao je prvi tramvaj namenjen nemačkom tržištu.

Prvi tramvaj proizveden u fabrici Simens mobiliti u Kragujevcu, dug 37 metara, 14. decembra je otpremljen u Bremen. Ta kompanija ima još puno narudžbina za tramvaje koji će prevoziti putnike u gradovima Nemačke.

Ta fabrika je u protekle dve i po godine prošla proces transformacije od proizvođača komponenti do proizvodnje kompletnih tramvaja.

Simens mobiliti Cerovac proizvodi šinska vozila na lokacijama Cerovac i Jarušice.

Simens u Kragujevcu ima dve fabrike, jednu koju je svojevremeno kupio od kompanije Milanović inženjering i gde pravi pozicije za svoja šinska vozila i drugu u novoformiranom industrijsko-tehnološkom kompleksu Majnd park u kojoj proizvodi cele tramvaje.

Predsednik Vučić će nakon obilaska pogona Simensa u Gradskoj upravi Kragujevca imati sasatanak sa predstavnicima Šumadijskog okruga.

Tokom obilaska opštine Knić, planirano je da predsednik Srbije poseti Osnovnu školu "Vuk Karadžić" koja je osnovana 1842. godine, a pre tri godine je sredstvima iz republičkog budžeta kompletno renovirana i energetski adaptirana.

Na kraju posete centru Šumadije, Vučić će posetiti destileriju "Aleksić Prvi" u selu Guberevac koja proizvodi voćne rakije.
Vučić je najavio i velike projekte za Kragujevac.

Jedan od njih uključuje i Klinički centar, u koji će biti uloženo oko 35 miliona evra.

Najavljena je i gradnja stadiona u Kragujevcu koji će moći da primi 20.000 gledalaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: