Zašto u BiH nema kompanija i brendova koji su prisutni u regionu niz godina?

Sefora, Miler, Sinsej, C&A, su kompanije koje postoje u susednim zemljama, ali ne i u BiH.

Izvor: B92

Sreda, 21.07.2021.

16:37

Zašto u BiH nema kompanija i brendova koji su prisutni u regionu niz godina?
Foto: shutterstock/LCV

Pre nekoliko meseci potvrđen je dolazak Lidla u BiH, međutim kada će i prve poslovnice biti otvorene još nije poznato, izveštava sarajevska N1, a piše Kapital.

"Lidl neprestano istražuje potencijalne ciljeve širenja i analizira uslove na lokalnom tržištu i potencijal kupaca. Ljubazno Vas molimo za razumevanje da u ovom trenutku ne možemo komentarisati prirodu i obim mogućih aktivnosti, te s tim u vezi moguće lokacije trgovina ili datume otvaranja", saopšteno je ranije iz Lidla.

Za razliku od Lidla, C&A u ovom trenutku nije zainteresovan za BiH, ali ističu kako prate tržište BiH.

"U ovom trenutku Bosna i Hercegovina nije na našoj listi prioriteta. Ipak, vrlo pažljivo pratimo ovo tržište. Nakon izazovne godine pandemije, u procesu smo modernizacije podružnica u zemljama u kojima smo već zastupljeni - ali to ne isključuje buduće širenje u druge zemlje", odgovor je iz kompanije C&A.

Kada odlučuju gde investirati, strani investitori procenjuju više aspekata neke zemlje.

Neki nisu zainteresovani zbog veličine tržišta, niskog standarda, političke i ekonomske stabilnosti, infrastrukturne izgrađenosti.

Marketing stručnjak Almir Hodžić ističe da je u BiH zanimljiv i parametar heterogenosti potrošačkog tržišta.

"Prevelika je razlika u potrošačkim navikama, recimo na robama široke potrošnje imate urađenu kategorizaciju proizvoda. Pa imate npr. mleko i mlečne proizvode, meso i mesne prerađevine, houm ker, personal ker, alkoholna i bezalkoholna pića itd. I sad recimo ako uzmete kategoriju kafe i analizirate kategoriju kafe i imate 130 proizvođača kafe koji se 'tuku' za bosanskog potrošača, pa imate situaciju da u jednom marketu, nije ista ponuda kafe recimo Travniku, Banja Luci, Zenici, Mostaru itd", pojasnio je Almir Hodžić iz biznis Udruženja Povelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: