Srbija ove jeseni dobija digitalizovan rudnik i podiže se u svetskim razmerama

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je Bor.

Izvor: B92

Sreda, 21.07.2021.

14:32

Srbija ove jeseni dobija digitalizovan rudnik i podiže se u svetskim razmerama
Ovako æe izgledati Èukaru Peki; Foto: Ziðin majning

Tamo je obišla budući rudnik bakra i zlata Čukaru Peki i radove na rekonstrukciji topionice, te poručila da rudarstvo nije samo eksploatacija i prerada rude, već i briga o ljudima koji tu žive, kao i briga o životnoj sredini.

Ona je rekla da će svaki ugovor sa investitorima ubuduće sadržati i deo o zaštiti životne sredine.

"Uslov o podizanju kvaliteta zdravlja životne sredine moguće je ispuniti samo uz investicije, a ulaganje od 220 miliona evra u rekonstrukciju topionice upravo to znači. U stalnom smo kontaktu još od potpisivanja ugovora. Naše strateško partnerstvo znači i veće plate, nova radna mesta, ali i očuvanje životne sredine. Od avgusta će emisija sumpor-dioksida biti u dnevnim i godišnjim granicama, zbog toga je važna rekonstrukcija topionice. Rudarstvo nije samo eksploatacija i prerada rude, već i briga o ljudima koji tu žive i briga o životnoj sredini", kazala je ona, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Mihajlovićeva je rekla da će Čukaru Peki biti prvi zeleni rudnik u Srbiji.

Saznajemo: Evo kako će izgledati prvi održivi rudnik u Srbiji i koliki će mu biti životni vek

"Zeleni rudnik znači da će koristiti najnovije tehnologije u rudarstvu, to znači da će biti u najvećoj meri digitalizovan. To znači da se Srbija podiže u evropskim i svetskim razmerama, jer ćemo biti drugi proizvođač bakra u Evropi. Kada bude otvoren, nadam se početkom oktobra, to će biti rudnik koji postavlja standarde za sve ostale u našoj zemlji. Zeleno, održivo rudarstvo osnova je razvoja privrede i budućnost naše zemlje", napominje Mihajlovićeva.

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, rekao je da je grad postao veliko gradilište zahvaljujući rudarstvu.

"Danas Bor uspešno rešava višedecenijske probleme zahvaljujući podršci Vlade, Ministarstva i strateškom partneru, kompaniji 'Ziđin'. Hvala potpredsednici Vlade i njenim saradnicima što nam pomažu da prevaziđemo sve izazove", rekao je on.

Ke Čaojeng, zamenik predsednika kompanije "Ziđin", rekao je da je ova kompanija u samom vrhu po proizvodnji bakra u svetu, ali i po zaštiti životne sredine.

Ziđin otkrio kada će građani Bora početi da udišu zdrav vazduh

"Ulažemo maksimalan trud da podignemo nivo zaštite životne sredine. Trudićemo se da uz pomoć Vlade i lokalne zajednice doprinesemo povećanju zaposlenosti i boljim uslovima za život", kazao je on.

Investicije vredne 17 milijardi evra

Ministarka Mihajlović, odgovarajući na pitanja novinara u Boru, izjavila je i da je novi investicioni ciklus u rudarstvu i energetici vredan 17 milijardi evra. Ona je ponovila da je smanjenje potrošnje energije jedan od nacionalnih ciljeva.

"Vodila sam šest godina Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i smatrala sam tada, kao i danas, da je infrastruktura osnova za sve investicije, i ako je nemamo, bilo da je reč o saobraćajnoj ili energetskoj infrastrukturi, onda nećemo imati ni investicije, a infrastruktura je neophodna da bismo bili lideri u energetici. Prioritet u procesu energetske tranzicije jeste izgradnja kapaciteta koji koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije, zatim smanjenje potrošnje energije, jer mi godišnje bacimo proizvodnju jedne termoelektrane kroz prozor. Zbog toga ćemo nastaviti u narednim godinama da subvencionišemo zamenu stolarije i za to će biti potrebno oko 150 miliona evra godišnje. Što se tiče rudarstva, tu će biti uloženo oko pet milijardi evra", navela je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: