Šta možeš sa bitkoinom u Srbiji? Da kupiš stan, na primer

Pre nešto više od decenije za 10.000 bitkoina mogli ste da kupite dve pice. Danas za isti iznos možete kupiti čitav jedan stambeni kompleks u Beogradu.

Izvor: B92.net/T.N.

Utorak, 13.07.2021.

15:07

Šta možeš sa bitkoinom u Srbiji? Da kupiš stan, na primer
Foto: Profimedia

I da vam ostane popriličan kusur za opremanje svih tih stotina stanova.

Međutim, čak i ako baš nemate 10.000 bitkoina viška, to ne znali da ne možete da potrošite svoje kriptovalute na rešavanje svog stambenog pitanja.

Naime, u zemunskom kompleksu Dunavska trilogija kriptovalutama je moguće kupiti - stan.

Kako objašnjavaju za B92.net, tržište nepokretnosti u Beogradu karakteriše velika konkurencija, pa su, u potrazi za nečim što bi ih izdvojilo i zbog rasta popularnosti kriptovaluta, u ovom kompleksu odlučili da kupcima ponude i ovu opciju. I dodaju da im se, iako su sa ovakvom ponudom krenuli nedavno, kupci već javljaju i raspituju.

Kako izgleda sam proces kupovine nepokretnosti kriptovalutama?

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković nedavno je apelovala na građane da budu oprezni prilikom ulaganja sredstava u kupovinu bitkoina ili drugih virtuelnih valuta.

"Ni nakon donošenja Zakona o digitalnoj imovini, privredni subjekti ne mogu neposredno kupovati i prodavati robu i usluge za virtuelne valute, već isključivo posredstvom pružaoca usluga koji ima dozvolu za rad NBS za prihvat i konverziju virtuelnih valuta", istakla je tada guvernerka.

Zato su iz ovog stambenog kompleksa uspostavili saradnju sa jednom kripto-menjačnicom preko koje se zapravo vrši "zamena" bitkoina za dinare.

Procedura, objašnjavaju, izgleda tako da se ugovor o kupoprodaji zaključuje sa kupcem stana koji u svom vlasništvu ima kriptovalute, i koji potom daje nalog da se izvrši konverzija kriptovalute u dinare, koja se vrši bez provizije. Nakon prijema novčanih sredstava, vrši se isplata kupoprodajne cene stana.

Dodaju i da ova ponuda nije ograničena isključivo na bitkoin, već je dostupna i za sve ostale kriptovalute kojima je moguće trgovati preko menjačnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: