Pomama za ventilatorima: Šta se još najviše kupuje po vrućini?

Paklene vrućine naterale su građane na dodatni trošak.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2021.

15:37

Pomama za ventilatorima: Šta se još najviše kupuje po vrućini?
Foto: Shutterstock/Alliance Images

U trgovinskim lancima vlada prava pomama za uređajima koji mogu da rashlade prostor.

Kako saznaju Novosti, u trgovinskim lancima tehničke robe, u junu je prodato čak 10 puta više ventilatora u odnosu na prethodni mesec. Klime su se prodavale tri do pet puta više.

Najtraženiji su bili jeftiniji ventilatori od 1.500 do 3.000 dinara. Pojedini građani su kupovali i po nekoliko komada. Najviše su se pazarile klime čija je cena od 35.000 do 45.000 dinara. Predrag Manojlović, iz jednog poznatog lanca tehničke robe, objašnjava da je ovo očekivan porast tražnje.

"Čim dođu tropski dani i još važnije vrele noći, to je okidač kod velikog broja potrošača za odluku o kupovini klima-uređaja", navodi Manojlović. "Naravno, ima dosta onih koji o klimatizaciji razmišljaju unapred. Oni su u boljem položaju kod servisa ovlašćenih za ugradnju, jer mnogo lakše i brže dođu do slobodnog termina."

Kupci koji su ovih dana pazarili klimu, morali su da čekaju od sedam do deset dana na ugradnju. Servisi su, kako navodi Manojlović, sada preopterećeni. On kaže da je kod ovih uređaja za rashlađivanje sezonalnost u prodaji izražena.

"Kod ventilatora je to apsolutno logično, dok kod klime i nije u potpunosti", ocenjuje Manojlović. "To možemo pripisati tome što potrošači nisu dovoljno edukovani na temu novih tehnologija i inverter klima koje su podjednako dobre i za grejanje prostora čak i kod veoma niskih spoljnih temperatura uz prilično nisku potrošnju električne energije."

Veliki je raspon cena klima-uređaja koje se kreću od 24.000, pa do sistema koji vrede i više miliona dinara.

"Potrošači uglavnom prvo gledaju najjeftinije, međutim kad se sa njima popriča o vrednostima uređaja kao i da treba da budu zadovoljni njegovim radom u narednih 10 godina, većina se opredeli za kvalitet i pouzdanost", objašnjava Manojlović.

Kako izabrati

"Klima mora da se bira u skladu sa objektom koji se rashlađuje i različitim specifičnostima prostora", savetuje Manojlović. "Ukoliko se gleda samo cena vrlo lako se mogu potceniti ili preceniti potrebe."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: