Negovatelji u Nemačkoj imaju pravo na minimalac i plaćena dežurstva: Bugarka traži 43.000 evra

Nemački sud udovoljio je žalbi negovateljice iz Bugarske, koja je negovala 90-godišnju pacijentkinju.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2021.

20:01

Negovatelji u Nemačkoj imaju pravo na minimalac i plaćena dežurstva: Bugarka traži 43.000 evra
Foto: Depositphotos/SimpleFoto

Dakle, strane negovateljice i negovatelji, koji preko agencija rade u Nemačkoj, imaju pravo na minimalnu satnicu, kao i na plaćanje dežurstava, odlučio je Savezni sud za radne sporove u Erfurtu u četvrtak, piše Jutarnji list.

"I za dežurstva se plaća puna minimalna satnica", stoji u odluci Saveznog suda za radne sporove koji je najviša instanca za ovu vrstu sporova u Nemačkoj.

On je time udovoljio žalbi negovateljice iz Bugarske, koja je, preko bugarske agencije za zapošljavanje, negovala 90-godišnju pacijentkinju u njenom stanu u Berlinu, gde je i živela.

Iako je u stanu boravila 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, uvek spremna na pomoć klijentkinji, u ugovoru je navedeno samo 30 plaćenih radnih sati.

Prema njenim navodima, ona je primala mesečnu platu od 950 evra neto.

Konačnu visinu odštete koju je bugarski poslodavac dužan da isplati svojoj radnici mora da odredi socijalni sud u Berlinu. Bugarska negovateljica traži naknadno 43.000 evra bruto.

Nemački sindikati procenjuju da je u Nemačkoj preko agencija iz neke druge članice EU zaposleno oko stotinu hiljada negovateljica i negovatelja koji ne rade pod istim uslovima kao njihove kolege iz Nemačke.

Tome još treba pridodati oko 200.000 osoba koje rade bez ugovora.

Predstavnici udruženja poslodavaca iz socijalnog sektora strahuju da bi ova presuda mogla ugroziti ionako nestabilno stanje na tržištu negovateljica i negovatelja.

"Koliko god možemo razumeti presudu, ovom sektoru preti kolaps", rekao je Eugen Briš iz Udruženja zaštite pacijenata. On je rekao da sistem nege u Nemačkoj funkcioniše isključivo zahvaljujući ovoj vrsti rada.

Procenjuje se da oko 3,3 miliona građana Nemačke, kojima je potrebna tuđa njega, žive kod kuće.

Sindikat radnika u uslužnim delatnostima Verdi smatra da je potrebno stati na kraj "ilegalnim metodama" zapošljavanja iz inostranstva.

"Model po kojem se žene, uglavom iz istočnoevropskih zemalja, dovode u Nemačku kako bi ovde pomagale i radile u domaćinstvima osoba koje zavise od tuđe nege se temelji na sistemskom kršenju zakona", saopštio je Verdi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: