"Delta soj uništava privredu"

Koronavirusov soj delta mogao bi naneti ozbiljnu štetu privredi zbog ponovnog rasta broja novozaraženih, upozorio je institut za ekonomska istraživanja Ifo.

Izvor: Index

Četvrtak, 24.06.2021.

11:12

Foto: Depositphotos, sqback

"Soj delta ozbiljna je opasnost za nemačku privredu", rekao je šef Instituta Klemens Fuest u intervjuu za portal T-online, objavljen u nedelju.

Ništa neće biti izgubljeno ako broj zaraženih ponovo poraste zbog novog soja, ali privredni oporavak će biti prolongiran, a posebno u sektorima kojima je pandemija već nanela veliku štetu, poput putovanja, restorana i maloprodaje, prenosi Index.

"U tom slučaju bi nas čekala teška jesen", upozorio je Fuest.

Raste broj zaraženih sojem delta

Broj zaraženih sojem delta u Nemačkoj gotovo je udvostručen u prvoj nedelji juna, na šest odsto, prema podacima Instituta Robert Koh (RKI) za kontrolu bolesti.

U Britaniji taj soj sada dominira, uprkos brzoj kampanji vakcinacije nego u Nemačkoj, i vlada je odlučila prolongoira ublažavanje mera suzbijanja zaraze.

Kriza se još nije završila, upozorio je šef nemačkog ekonomskog instituta.

"Posledice pandemije će se osećati još dugo"

Da nije bilo pandemije, privreda bi porasla u proteklih godinu i po dana, naglasio je Fuest. "Umesto toga, mi smo u tom periodu nagomilali ogroman dug", rekao je.

"Posledice pandemije ćemo osećati još dugo", dodao je.

Ekonomisti instituta Ifo nedavno su snizili procene rasta nemačke privrede u ovoj godini na 3,3 odsto, upućujući na probleme s lancima nabavke čipova u Kini, važne za autoindustriju.

U institutu procenjuju da bi privreda pretpandemijsku cenu mogla dostići početkom sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: