Konačno - oslobođen

Vlasnici broda Ever Given postigli su dogovor sa Upravom Sueckog kanala (SCA) da se brod "oslobodi", tvrde osiguravajuće kuće tog broda.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

12:37

Konačno - oslobođen
Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Ogromni kontejnerski brod izazvao je međunarodnu dostavljačku krizu kada se krajem marta zaglavio u Sueckom kanalu, gde je bio šest dana, prenosi Biznis insajder.

Čak i nakon što je bio "odglavljen", nije mu bilo dozvoljeno da napusti Suecki kanal. Prvo, zadržan je zbog inspekcije, a zatim je 13. aprila Egipat zaplenio brod, zahtevajući kompenzaciju.

Kraljevi marketinga? Rusi nude Severno more umesto Sueca: "Mnogo prostora za nevaljale slike"

On je "boravio" u Velikom gorkom jezeru koje je deo Sueckog kanala, gde je cela posada na brodu čekala dok su dve strane pregovarale.

Osiguravaoci broda, "UK Club", objavilo je saopštenje u kom se navodi da vlasnici broda (Japanska kompanija Shoei Kisen Kaisha Ltd) i Uprava Sueckog kanala rade tome "da se finalizacija potpisane nagodbe sprovede što pre", što je i dovelo do oslobađanja broda.

Da li ste znali: Šest važnih činjenica o Sueckom kanalu

Zahtev Egipta za kompenzacijom startovao je na skoro milijardu dolara, ali se, kako je vreme prolazilo, smanjivao.

Najskorije, tražili su 550 miliona dolara pod uslovom da 200 miliona bude isplaćeno unapred, izvestio je egipatski medij Ahram Online.

Zbog haosa u Kini posledice sve do Božića?

Još uvek nije poznato šta obim sadašnjeg dogovora podrazumeva.

Uprava Sueckog kanala nije odmah odgovorila na zahtev Biznis insajdera za komentarom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: