Kako se Mask spetljao u Nemačkoj i šta se dešava sa "gigafabrikom"

Sledećeg četvrtka, 1. jula, trebalo je da bude Teslin dan proslave.

Izvor: SEEbiz

Utorak, 22.06.2021.

16:53

Kako se Mask spetljao u Nemačkoj i šta se dešava sa
Foto: EPA, CHRISTIAN MONTERROSA

Tada je trebalo da bude otvaranje njegove samozvane "gigafabrike" u mirnoj nemačkoj opštini Grinhajde, blizu Berlina.

Međutim, zahvaljujući žestokom otporu aktivista za zaštitu životne sredine, birokratiji i prilagođavanju planiranja potpuno je nejasno kada će prva vozila sići s proizvodne trake prve evropske fabrike proizvođača električnih automobila.

Kompanija Tesla je već pomerila očekivano otvaranje za kraj 2021. Ipak, agencija za zaštitu životne sredine u Brandenburgu, državi u kojoj se gradi postrojenje od 5,8 milijardi evra (6,9 milijardi dolara), još uvek nije dala konačno odobrenje - što znači da se dalje odlaganje ne može isključiti.

"Uništavaš milione života, očekuj nas": Anonimusi razotkrili i upozorili Ilona Maska VIDEO

Priča je komplikovana.

Tesla i njen šef milijarder Ilon Mask objavili su planove za izgradnju fabrike krajem 2019. godine.

Međutim, lokacija se delimično preklapa sa zaštićenom zonom pijaće vode i graniči s rezervatom prirode, što je naišlo na snažno protivljenje lokalnih stanovnika i ekoloških grupa.

Prošle godine Tesla je morala da zaustavi krčenje šume na tom mestu nakon što su zaštitari okoline iz lokalne grupe Nabu istakli rizik koji to predstavlja za retku lokalnu vrstu zmija čiji bi zimski san mogao biti narušen sečom drveća.

Mask nastavlja "igranku bez prestanka", ni Anonimusi ga nisu uplašili

Zmije je trebalo spasti pre nego što je kompanija Tesla mogla nastaviti, ali bilo je brojnih drugih napora da se zaustavi rad na tom mestu iz ekoloških razloga.

"Hiljade hektara šume biće iskrčeno kako bi se stvorila potrebna infrastruktura i stambeni prostor", rekla je Manuela Hojer, koja živi oko 9 kilometara od mesta i članica je lokalne kampanje koja se tome protivi.

"Izgradnja takvog postrojenja u zaštićenom području pijaće vode zapravo je zločin protiv životne sredine."

Birokratija je izazvala brojne glavobolje za Teslu. Tako se praktični pristup kompanije postavio protiv zloglasne nemačke birokratije, prenosi SEEbiz.

Za sada Tesla radi na osnovu preliminarnih građevinskih dozvola, s velikim fabričkim halama i objektima već izgrađenim na 740 hektara zemljišta koje je kupio za 43,4 miliona evra.

Ali tek kad Brandenburška državna agencija za zaštitu životne sredine izda konačnu dozvolu, pogon se može otvoriti.

Bezos, Mask i Soros godinama ne plaćaju porez na dohodak: Evo čime se sve služe

Prema planovima, potrebe lokacije za električnom energijom treba da se podmire putem lokalnih obnovljivih izvora energije.

Ali dodavanje proizvodnje baterijskih ćelija značilo je da je kompanija trebalo da prilagodi i popravi ceo projekat. Na temelju najnovije verzije, fabrika će imati kapacitet za proizvodnju 500 miliona ćelija ukupne snage 50 gigavat sati (GWh) godišnje.

To je više nego što ima suparnički Folksvagenov objekat od 40 GWh, čija je gradnja planirana oko 300 kilometara zapadnije u Salcgiteru.

Do sredine jula javnost može u gradskoj kući Grinhajdea pregledati otprilike 11.000 stranica Teslinih prijavnih dokumenata, uključujući nacrte, tablice i proračune, treći put kada su izloženi.

Imitatori Ilona Maska zaradili milione od kriptoprevara

Kao deo postupka, svako može uložiti prigovore do 16. avgusta, pre nego što Agencija za zaštitu životne sredine Brandenburga odluči da li treba da održi javnu raspravu 13. septembra.

Kad su dokumenti prethodni put javno objavljeni, 2020. godine, podneseno je više od 400 prigovora.

Nakon toga nisu definisani jasni rokovi. U jednom trenutku očekuje se da će agencija dati konačno odobrenje - ali kada će to biti, niko se ne usuđuje da prognozira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: