Ova kriptovaluta je prvi izbor za kriminalce: Šta je čini "posebnom"?

Sve veću pažnju regulatora i policije privlači monero – kriptovaluta prvog izbora za različite kriminalce.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 22.06.2021.

11:02

Ova kriptovaluta je prvi izbor za kriminalce: Šta je čini
Foto: ESB Professional/Shutterstock

Dok je bitkoin dizajniran tako da ostavlja vidljivi trag transakcija uz pomoć blokčejn tehnologije, monero pretenduje da osigurava transakcije u kojoj će se prikriti pošiljalac, primalac, kao i iznos plaćanja.

Takav koncept kriptovalute koji prvenstveno insistira na zaštiti privatnosti posebno privlači sajber kriminalce, razne ransomware ucenjivače, poput onih koji su hakovali Kolonijal pajplajn, ali i sve one koji gomilaju novac na tradicionalne ilegalne načine.

Eksperti za sajber kriminal upozoravaju na grupe poput REvila, koja je napala mesnu industriju JBS.

Naime, ta grupa povezana s Rusijom odbacila je opciju plaćanja u bitkoinima te su tražili isplatu isključivo u moneru. Grupa DarkSide (napad na Kolonijal pajplajn) i Babuk (hakovali policiju u Vašingtonu), prihvatali su plaćanje u bitkoinima, ali su žrtvama naplaćivali 20 odsto premije zbog rizika bitkoina.

Eksperti procenjuju da se danas 10 do 20 odsto sajber ucena isplaćuje u monerima, što je porast od 50 odsto na godišnem nivou, prenosi Jutarnji list.

Monero je lansiran kao "open source" projekat 2014. na forumu korisnika bitkoina, te je utemeljen na vajt paejperu koji zaključuje kako je povezivost ključna sistemska greška kriptovaluta poput bitkoina, te naglašava kako je privatnost i anonimnost ključno obeležje elektronske gotovine.
Ideja je da u digitalnom svetu monero postane ono što je npr. novčanica od 10 dolara u fizičkom svetu – nijedan trgovac ne zna odakle dolazi, niti ga to zanima, dok god je 10-dolarska novčanica autentična.

Monero je od početka 2020. upetorostručio vrednost, te je njegova tržišna kapitalizacija dosegla 5 milijardi dolara, što je još daleko od tržišne kapitalizacije bitkoina koja je prema Koinmarketkepu impresivnih 727 milijardi dolara.

Iza monera je treća najveća grupa programera, odmah iza bitkoina i itirijuma. Oni koriste naprednu matematiku kako bi onemogućili detekciju porekla transakcija "valute" za trgovinu svim kriminalnim robama – od oružja do droge.

Europol je još lane upozorio na sve veću opasnost zaštićenih kriptovaluta poput monera, dok američka poreska uprava nudi nagradu 625.000 dolara za svakog divelopera digitalnih alata vezanih za monero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: