Objavljen vodič: Ovako će izgledati računi u Srbiji sledeće godine? FOTO

Novi model fiskalizacije u Srbiji počeće da se primenjuje 1. januara sledeće godine.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 21.06.2021.

11:34

Objavljen vodič: Ovako će izgledati računi u Srbiji sledeće godine? FOTO
Ilustracija: Depositphotos, dusanpetkovic

Poreska uprava objavila je Tehnički vodič sa uslovima i karakteristikama elemenata elektronskog fiskalnog uređaja radi odobravanja za upotrebu u sistemu e-fiskalizacije. Ovaj uređaj će početi da se primenjuje od 1. jula.

Vodič sadrži definicije pojmova, odeljak o elektronskim fiskalnim uređajima (EFU) sa pododeljcima o bezbednosnom elementu, procesoru fiskalnih računa i elektronskom sistemu za izdavanje računa, kao i deo o fiskalnim računima, sadržaju i vrstama fiskalnih računa.

Vodič se može preuzeti na linku objavljenom na sajtu Poreske uprave.

Novi model fiskalizacije u Srbiji počeće da se primenjuje 1. januara 2022. godine, a njegova implementacija biće potpuno besplatna za privredu, jer će teret fiskalizacije snositi država sa tri milijarde dinara, koje su izdvojene budžetom za ovu godinu, najavilo je ranije Ministarstvo finansija.

Od 1. januara naredne godine svi subjekti u javnom sektoru imaće obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a postepeno će se ta obaveza uvoditi i za privatni sektor, za koji će elektronsko fakturisanje biti obavezno od 1. januara 2023. godine.
Foto: Printskrin, Poreska uprava
Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali nedavno je u testnom okruženju izdao i prvi fiskalni račun u novom sistemu fiskalizacije.

"Ovo je potpuno novi sistem, koji podrazumeva da se u realnom vremenu svi podaci sa fiskalnih kasa slivaju u Poresku upravu. To će omogućiti bolju kontrolu, ali i unaprediti borbu protiv sive ekonomije i borbu za naplatu poreza", rekao je on tada.

Ministarstvo finansija objavilo je i video-snimak koji dodatno pojašnjava novi model fiskalizacije u našoj zemlji:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: