Haos u Severnoj Koreji: Za kilogram banana - 45 dolara; Kim: "Napeto"

Severnokorejski lider Kim Džong-Un sada je i zvanično priznao da se njegova zemlja suočava sa ozbiljnom nestašicom hrane.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2021.

10:19

Haos u Severnoj Koreji: Za kilogram banana - 45 dolara; Kim:
Foto: EPA-EFE/KCNA

"Situacija postaje vrlo napeta", rekao je Kim na sastanku održanom u centralnom odboru Radničke stranke u Pjongjangu, prenosi Bi-Bi-Si.

Kim Džong-Un je takođe izvestio da severnokorejski poljoprivredni sektor "nije uspeo da ispuni svoje ciljeve" - u državi, naime, vlada nestašica žita, za šta je Kim okrivio tajfun koji je lane poharao zemlju, izazvao poplave i uništio useve.

Prema nekim informacijama, cene hrane enormno su porasle u Severnoj Koreji, pa tako, na primer, kilogram banana sada košta 45 dolara.

Podsećanja radi, Severna Koreja zatvorila je svoje granice kako bi zaustavila širenje zaraze kovidom 19. Trgovina s Kinom zbog toga je drastično pala, a Severna Koreja se za hranu, đubrivo i gorivo oslanja upravo na Kinu. Osim toga, država se suočava i sa brojnim međunarodnim sankcijama, koje su im nametnute zbog njihovih nuklearnih programa.

Na sastanku u centralnom odboru Radničke partije Kim Džong-Un je rekao i da je nacionalna industrijska proizvodnja porasla za četvrtinu u odnosu na isto razdoblje lane.

Severnokorejski lider je u aprilu ove godine pozvao na još jedan tzv. "mukotrpan marš" protiv ekonomskih poteškoća, a aktuelnu situaciju u zemlji uporedio je sa velikom glađu devedesetih. Ukupan broj Severnokorejaca koji su u to vreme umrli od gladi nije poznat, ali procenjuje se da je preminulo čak tri miliona ljudi, prenosi Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: