Švajcarska jača vojsku: Evo za šta izdvaja 2,1 milijardu evra

Švajcarska je odlučila da investira 2,1 milijardu evra kako bi svojoj vojsci obezbedila moderno oružje i opremu kao i trening i tako ojačala nacionalnu odbranu.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

17:36

Švajcarska jača vojsku: Evo za šta izdvaja 2,1 milijardu evra
Foto: Shutterstock/Bumble Dee

Donji dom Federalne skupštine nedavno je odobrio budžet, kojim je 235 miliona evra određeno za kupovinu komandnih i komunikacionih sistema, a 390 miliona evra će biti potrošeno na nova borbena vozila.

Kako piše portal Difens post, Švajcarci takođe planiraju kupovinu sistema za nuklearnu, biološku i hemijsku zaštitu u vrednosti od 110 miliona evra, dok se 47 miliona evra investira u simulatore raznih vrsta.

Osim toga, oko 707 miliona evra predviđeno je za kupovinu lične opreme za vojnike, municije, kao i sistema za sajber i IT ratovanje.

Švajcarsko ratno vazduhoplovstvo će takođe dobiti novu logističku, trening i komandnu infrastrukturu vrednu 575 miliona evra.

Više žena u vojsci

Švajcarska vlada je u martu takođe otkrila kako želi da se više žena pridruži vojsci. Naime, samo 0,9 odsto personala u armiji Švajcarske čine žene. Vlada želi da taj odnos poveća na barem 10 odsto do 2030. godine.

U tom cilju, predlaže se uvođenje posebnih službi namenjenih ženama kako bi se njihov broj u vojsci povećao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: