Evropa i Amerika postigle dogovor o primirju

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor o primirju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.06.2021.

14:29

Evropa i Amerika postigle dogovor o primirju
Ilustracija: Depositphotos, tomwang

Radi se o gotovo 17-godišnjem sporu zbog subvencionisanja američkog Boinga i evropskog Erbasa.

Dve strane su se prethodno, u martu saglasile da na četiri meseca suspenduju uzajamne tarife u ukupnom iznosu od 11,5 milijardi dolara na uvoznu robu, koje su obuhvatale širok spektar proizvoda - od evropskih vina do američkog duvana i žestokih alkoholnih pića, a koje su uvedene u okviru pomenutog spora, izveštava Rojters.

Amerika i Evropa mamutskim projektom protiv Kine

Predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen izjavila je ovim povodom da dogovor "zaista otvara novo poglavlje u međusobnim odnosima, jer prelazimo sa parnice na saradnju u vazduhoplovnom sektoru - posle 17 godina spora".

Predsednik SAD-a Džo Bajden je istakao da je "u interesu SAD da imaju stabilan odnos sa NATO-om i EU".

Bajden formira zapadnu "antikinesku koaliciju"?

"Ja imam sasvim drugačija gledišta od svog prethodnika", rekao je Bajden aludirajući na bivšedg američkog predsednika Donalda Trampa.

Iz britanskog Ministarstva za spoljnu trgovinu su poručili da vredno rade sa SAD "na deeskalaciji i postizanju nagodbe nakon što smo suspendovanjem tarifa povukli prvi potez".

"Radujemo se nastavku pregovora o ovom dugogodišnjem sporu oko velikih civilnih vazduhoplovnih kompanija tokom posete Veikoj Britaniji (američkog trgovinskog predstavnika) Ketrin Tai u sredu i postizanju fer i uravnoteženog rešenja koje je u interesu celog Ujedinjenog Kraljevstva", navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

Pao dogovor, a šta je dogovoreno - saznaćemo kasnije

Antonio de Mora, šef španskog Udruženja izvoznika maslina, ASEMESA, izjavio je da je da su "oni postigli dogovor o mapi puta za rešavanje ovog pitanja u roku od pet godina".

"Ako bude potvrđeno da će ovaj sporazum odmah stupiti na snagu suspenzijom carina, to bi bila divna vest jer rešava jedan od dva ozbiljna problema koja imamo: carine od 25 posto na izvoz zelenih maslina u SAD, koje čine 60 procenata našeg izvoza", rekao je on, dodajući da je drugi ozbiljan problem izvoz crnih maslina koje nisu obuhvaćene ovim dogovorom.

Pomenuti spor između SAD i EU pred Svetskom trgovinskom organizacijom traje još od 2004. godine, kada su se SAD povukle iz sporazuma iz 1992. o subvencionisanju avio-kompanija i podnele tužbu protiv EU, tvrdeći da je Erbas uspeo da dostigne Boingov udeo na tržištu aviona delimično zahvaljujući subvencionisanim državnim zajmovima.

Kuba upozorava: Ne dolazite s dolarima, ne prihvatamo ih više

Od 2019. godine su u okviru ovog sukoba dve strane počele sa uvođenjem uzajamnih tarifa optužujući se međusobno za pružanje nelojalne pomoći Boingu i Erbasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: