Zanimljivo: Dali im po 500 $ da pokažu da je "siromaštvo pre svega posledica nedostatka novca"

U kalifornijskom gradu Stoktonu su univerzalnim osnovnim dohotkom za više od stotinu građana dobili višestruke koristi.

Izvor: Klix

Utorak, 15.06.2021.

13:05

Zanimljivo: Dali im po 500 $ da pokažu da je
Ilustracija: Depositphotos, Syda_Productions

Mesečni dohodak u iznosu od 500 dolara osiguran je za 125 osoba. Nisu bili uslovljeni time da moraju da rade da bi dobili dohodak. Tokom godinu dana je analizirano koje su posledice ovakvog davanja novca.

U tom periodu uspeli su da podstaknu rast zaposlenosti na puno radno vreme za 12 posto. Pojedini su podstaknuti da rade duže, prenosi Kliks.

Najbolji eksperiment ikada? Ne radite ništa i primate nemački minimalac

Uočeno je da su oni koji su dobijali dohodak bili manje anksiozni i depresivni. Uspeli su kvalitetnije da provode vreme s decom, a neki su novac iskoristili da bi platili zdravstvenu negu članovima porodice. Bilo je i onih koji su novac potrošili na dodatno obrazovanje i unapređenje socijalnih veština.

Univerzalni osnovni dohodak je osiguran projektom "Demonstracija ekonomskog osnaživanja u Stoktonu" (Stockton Economic Empowerment Demonstration). Cilj je bio pokazati da je siromaštvo pre svega posledica nedostatka novca, a ne posledica karaktera ljudi. Istraživači koji su radili na ovom projektu su ukazali na to da novac daje priliku za određivanje ciljeva, donošenje odluka i prihvatanje rizika.

Bečlije iz svog džepa plaćaju gigantski projekat, evo šta će dobiti zauzvrat

Ovo nije prva provera uticaja univerzalnog osnovnog dohotka. Naime, 2017. Finska je osigurala mesečni dohodak od 560 evra za 2.000 nezaposlenih osoba. Nakon dve godine je uočeno da su se osećali srećnije, da su bili zdraviji i da su imali više samopouzdanja.

S obzirom na ovakva iskustva, vlasti pojedinih država su osigurale prihode za najsiromašnije stanovnike tokom pandemije koronavirusa, a među njima su bile i Sjedinjene Američke Države.

Kako su uspeli? Ova zemlja je "nova Nemačka"

Kritičari univerzalnog osnovnog dohotka smatraju da on previše košta, posebno ako se kontinuirano dugo isplaćuje, objavili su iz Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: