"Neće biti gašenja termoelektrana"

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da neće biti gašenja termoelektrana.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2021.

13:52

Foto: Depositphotos, kodda

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kazala je da je zajednički cilj države i sindikata i Elektroprivrede Srbije da to preduzeće bude snažno, moderno i uspešno, i još jednom naglasila da neće biti gašenja termoelektrana.

"Sindikat i radnici EPS-a i Ministarstvo uvek su radili zajedno i bili partneri svih prethodnih godina. To smo i danas i verujem da ćemo to biti i u budućnosti. Mnogo je važnih odluka u energetici koje treba da se donesu, a EPS kao najznačajnije preduzeće u ovom sektoru mora da bude snažno, moderno, finansijski uspešno i profitabilno", rekla je Mihajlovićeva, posle sastanka sa Sindikatom radnika EPS-a.

Ona je tom prilikom istakla da je veoma važno da postoji jedinstvo, i kod sindikata, i u državi, jer samo tako kao zemlja možemo biti dobitnici u procesu energetske tranzicije, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministarka je rekla da je jedna od tema sastanka bila i potencijalna izgradnja termoelektrane Kolubara B i da je stav Ministarstva da se odluke u vezi sa novim investicijama moraju donositi zajednički i da je potreban plan šta će se raditi u energetici u narednih 20 i 30 godina.

"Formiraćemo savet u Vladi koji će raditi na planu rada i termokapaciteta i zamenskih kapaciteta do 2050. godine. U tom savetu će biti predstavnici više ministarstava - rudarstva i energetike, finansija i zaštite životne sredine, EPS-a i sindikat EPS-a. Zajednički interes je da EPS bude snažno preduzeće, i nije glavno pitanje da li će se graditi određeni novi kapaciteti, nego šta je opravdano u ovoj situaciji, da li treba da se angažujemo u revitalizaiji postojećih elektrana i da učinimo sve da na održiv način proizvodimo električnu energiju", rekla je Mihajlovićeva.

Predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Ðorđević rekao je da je na sastanku razgovarano o bilansima EPS-a, tržištu električne energije, kao i o uspešnosti proizvodnje.

Govoreći o jučerašnjem zboru povodom projekta TE "Kolubara B", Ðorđević je rekao da je mnogo insinuacija i manipulacije pratilo ovaj skup i da je on zloupotrebljen da bi se zatražila smena ministarke i rukovodilaca sindikata.

"Moj stav je bio da ne treba pozivati ljude na protest u koji su bili uključeni svi direktori pogona u Kolubari. Razumem bojazan rudara, svi mi živimo od tog teško zarađenog hleba, ali nije način da se perfidno nešto organizuje, a da se govori o svemu osim o izgradnji Kolubare B. Ovde nema bojazni za zaposlene, nema gašenja termoelektrana, a da li će se neko postrojenje graditi to će pokazati ekonomske analize i procene uticaja", istakao je Ðorđević.

Sastanku su, pored ostalih, prisustvovali i predsednici sindikata površinskih kopova Kolubare i Kostolca, a na sastanak je bio pozvan i predsednik Sindikata Kolubare, koji se nije odazvao pozivu, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: