Hoće li ga neko zaustaviti?

Vlasnik kompanije Tesla objavio je da kupci više neće moći bitkoinima da kupuju njegove električne automobile.

Izvor: Jutarnji list

Petak, 14.05.2021.

10:38

Hoće li ga neko zaustaviti?
Foto: Naresh777/Shutterstock

Objave Ilona Maska na Tviteru već su toliko puta tako uzdrmale finansijska tržišta da neki zbog toga prizivaju akciju regulatora.

Poslednji primer takvog potresa objava je vlasnika kompanije Tesla da kupci više neće moći bitkoinima kupovati njegove električne automobile, zbog čega je vrednost bitkoina pala za 17 posto da bi se do juče ujutru malo oporavila, ali i dalje ostala 12 posto niža nego pre, podseća Jutarnji list.

Reč je o najnižoj vrednosti od marta kada je Mask objavio da će Tesla primati uplate u najstarijoj i najmoćnijoj kriptovaluti te podigao vrednost kriptovalute. Još pre toga, krajem januara, Mask je na svoj Tviter profil stavio haštag "Bitcoin" i izazvao sumanuti rast vrednosti bitkoina za čak 20 posto.

Iza ovonedeljnog zaokreta, tvrdi Mask, stoji zabrinutost za okolinu. Naime, drugi najbogatiji čovek na svetu navodi da zbog rudarenja bitkoina dolazi do velike potrošnje fosilnih goriva koja su naučnici identifikovali kao najveći faktor u promeni klime i globalnom otopljenju.

"Zabrinuti smo zbog rapidnog povećavanja korišćenja fosilnih goriva za rudarenje i transakcije bitkoinima, pogotovo ugljenika koji ima najgore emisije od svih fosilnih goriva", rekli su.

Kako su dodali, "kriptovaluta je dobra ideja i veruju da ima svoje mesto u budućnosti, ali to ne može ići na štetu okoline".

"Tesla ne namerava da prodaje svoje bitkoine, nego ćemo ih koristiti za transakcije čim rudarenje prijeđe na održiviju energiju. Razmišljamo i o drugim kriptovalutama koje koriste najviše jedan posto bitkoinove potrošnje fosilnih goriva", navodi se u saopštenju Tesle.

Rudarenje na ugljenik

Naime, digitalna valuta stvara se kada se snažni kompjuteri nadmeću jedan s drugim kako bi rešili kompleksne matematičke zadatke, a to je proces koji zahteva dosta energije i najčešće se oslanja na električnu energiju. Sadašnji nivoi rudarenja godišnje zahtevaju jednaku količinu energije kao i jedna Holandija, pokazali su podaci Univerziteta u Kembridžu i Međunarodne agencije za energiju.

Edvard Moja, tržišni analitičar u kompaniji za trgovanje valutama Oanda, smatra da je Mask predvodnik ulagača koji brinu o održivosti.

"To je najbolnija tačka kriptovaluta", izjavio je Moya.

U rudarenju kriptovaluta dominiraju kineski kriptorudari koji se dobrim delom oslanjaju na ugljenik.

Maskovo vedrenje i oblačenje kriptovalutnim nebom nije novo. Veliki je pobornik kriptovaluta, a nedavno je pogurao i nepoznatu novu kriptovalutu dodžkoin (dogecoin) kada je najavio da će njegova kompanija za svemirske letove SpaceX primati plaćanje u dodžkoinu.
Foto: john smith williams/Shutterstock
Nije iznad zakona

Njegovi tvitovi su učinili čuda i za dionice GameStop-a i Etsy-ja. Koliko su moćni njegovi tvitovi, pokazalo se kada je objavio da će novi model Tesle omogućiti putnicima da igraju igricu kompanije CD Projekt. Deonice vlasnika skočile su za 12 posto. No, dovoljna mu je i samo jedna reč na Tviteru. Na primer, "Gamestonk!!!" (kombinacija reči GameStop i stock) čime je pokrenuo sumanutu kupovinu njihovih deonica.

Nekoliko sati kasnije, po svemu sudeći dobro zabavljeni Mask, tvitnuo je: "Sviđa mi se Etsy", a vrednost deonice te internet prodavnice skočila je za čak devet posto. Kada je Mask promovisao Signal, platformu za razmenu kriptovanih poruka, neki ulagači zeznuli su se i kupili deonice Signal Advance-a kojoj je vrednost porasla za 1.100 posto, a nema nikakve veze sa Signal-om.

Podsetimo, koliko je uticajna Maskova reč pokazano je i nedavno kad je cena dodžkoina pala za čak trećinu, nakon što je milijarder, jedan od njegovih najvećih pristalica, virtuelnu valutu nazvao "praznom pričom". Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Sem toga, njegovi tvitovi takođe su u više navrata uticali na tržište kriptovaluta. Tako je jednom prilikom vrednost dodžkoina skočila samo zato što je Mask njegovo ime tvitvnuo napisavši ga unatraške.

Deo analitičara napominje da Mask svoje tvitove koristi za ličnu promociju.

"Njegovi tvitovi imaju poguban uticaj jer se on i njegovi prijatelji bogate na račun malog čoveka", izjavio je Vinsent Flad, voditelj podkasta VideoWeek.

"On se može obogatiti jednim tvitom. Inovator je, ali nije zbog toga iznad zakona", smatra, pak, ulagač Rič Plit. Drugi ističu da njegova moć uticaja na berze nije ništa novo i da su tu ulogu pre imali poznati preduzetnici poput Vorena Bafeta.

No, deo stručnjaka ističe kako to ne znači da regulatori ne bi trebalo da se uključe i proaktivno određuju šta je prihvatljivo. Oni se zasad ne javljaju na prozivke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: