Zlatnih 6 godina za srpsko gvožđe

Proizvodnja osnovnih metala u Srbiji imala je vanredno brz rast pošto je kineska kompanija preuzela Smederevsku železaru.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2021.

15:14

Zlatnih 6 godina za srpsko gvožđe
Ilustracija: EPA, FRIEDEMANN VOGEL

Kako se navodi u najnovijem izdanju MAT-a (Makroekonomske analize i trendovi), vrednost trenda proizvodnje ove oblasti je, od početka 2013. do maja 2019, povećana 2,7 puta.

Stručnjaci navode da je osnovni faktor ovog rasta bio ulazak kineske firme u vlasništvo Železare.

"Problemi su nastali tokom 2019. godine. Proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura u periodu januar-septembar je bila na nivou iz devetomesečnog perioda prethodne godine. Ako se ima u vidu i veliki pad vrednosti izvoza osnovnih metala, nameće se zaključak da je u pitanju suočavanje sa uvoznim kvotama za čelik koje je uvela EU", piše u pomenutoj publikaciji.

Od oktobra 2019. proizvodnja oblasti je počela da se obrušava i to je, kako se navodi, pojačano pandemijom.

"Na početku 2021. počeo je blagi oporavak, ali do marta 2021. vrednost trenda nije ni izbliza dostigla vrednosti iz 2018. i 2019. godine (dostgla je vrednost iz oktobra 2017. godine). Ni struktura tog porasta nije u korist ekspanzije proizvodnje čelika: u januaru i februaru proizvodnja grane proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura imala je međugodišnji pad, porast proizvodnje cele oblasti u tom periodu zasnivao se na porastu proizvodnje plemenitih i ostalih obojenih metala", dodaje se.

Proizvodnja sirovog gvožđa, čelika i ferolegura međugodišnje je povećana tek u martu (za 5,6%), ali je osnov za visok porast proizvodnje cele oblasti osnovnih metala u martu (16,6%) bio porast u granama proizvodnja ostalih proizvoda primarne prerade čelika i proizvodnja plemenitih i ostalih obojenih metala (u oba slučaja oko 40%), zaključak je stručnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: